Slovenija je na žrebu v Montreuxu ob Ženevskem jezeru v Švici za tretjo ligo narodov v nogometu dobila izjemno težko in atraktivno skupino z zahtevnimi tekmeci Švedsko, Norveško in Srbijo. Vselej je imela težave s skandinavskimi reprezentancami, saj ji ni ustrezal oster slog z veliko ritma, ostrine in zračnih dvobojev. Za Švedsko še vedno igra 40-letni zvezdnik Zlatan Ibrahimović. Na tekmi z Norveško slovensko obrambo čakajo dvoboji z enim najboljših napadalcev na svetu Erlignom Haalandom. Z udeleženko svetovnega prvenstva Srbijo, ki ima trenutno pod selektorjem Draganom Stojkovićem ekipo v vzponu, ima pestro zgodovino medsebojnih dvobojev. Doslej je iztržila ugodne izide, saj je še neporažena. Četo Matjaža Keka čaka zahtevna naloga, da se izogne zadnjemu mestu v skupini, ki pomeni izpad v ligo C. Tekmeci so kot naročeni, da se pokaže, ali se bo Slovenija iz ekipe poražencev preobrazila v zmagovalce z značajem, kar bi bil dober temelj za uspešne kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2024 v Nemčiji.

»Tekmeci so takšni, da bo to skoraj mini evropsko prvenstvo. Zame je skupina super. Boljše si skoraj ne bi mogel želeti, saj so vsi tekmeci s težo, kar pomeni prave tekme za Slovenijo. Čakajo nas top ekipe v terminu, ki bo znova nekaj novega s štirimi tekmami v juniju, kar je nekaj neverjetnega. Upam, da bo Slovenija konkurenčna in dovolj kakovostna. Prepričan sem, da bomo gledali dobre tekme,« je povedal selektor Slovenije Matjaž Kek po žrebu, ki si ga je ogledal v družbi predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenka Mijatovića in nekaterih članov strokovnega štaba.

Marca prihodnje leto bo Slovenija odigrala dve prijateljski tekmi. NZS obljublja atraktivna tekmeca. Tekme lige narodov bodo junija (štiri) in septembra (dve): prvi krog: od 2. do 4. junija, drugi krog: od 5. do 7. junija, tretji krog: od 8. do 11. junija, četrti krog: od 12. do 14. junija, peti krog: od 22. do 24. septembra, šesti krog: od 25. do 27. septembra. Finalni turnir za prvaka lige narodov bo junija 2023. Koliko ekip se bo iz lige narodov uvrstilo v dodatne kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji, še ni znano, saj še ni dokončno dogovorjen tekmovalni sistem. Liga narodov je tekmovanje, s katerim je Uefa pod vodstvom Aleksandra Čeferina nadomestila neatraktivne prijateljske tekme. Slovenija je v prvi izvedbi tekmovanja pod vodstvom selektorja Tomaža Kavčiča razočarala, saj je s po tremi remiji in porazi zasedla zadnje mesto v skupini in izpadla v ligo D, ki je klet evropskega nogometa. Po reorganizaciji tekmovalnega sistema, ki so ga izsilile velesile z Nemčijo na čelu, ker so iz lige A izpadale v B, je obstala v ligi C. V drugi izvedbi je osvojila prvo mesto v skupini s štirimi zmagami in dvema remijema in napredovala v ligo B.

Skupine lige narodov: liga A – skupina 1: Francija, Danska, Hrvaška, Avstrija, skupina 2: Španija, Portugalska, Švica, Češka, skupina 3: Italija, Nemčija, Anglija, Madžarska, skupina 4: Belgija, Nizozemska, Poljska, Wales; liga B – skupina 1: Ukrajina, Škotska, Irska, Armenija, skupina 2: Islandija, Rusija, Izrael, Albanija, skupina 3: BiH, Finska, Romunija, Črna gora, skupina 4: Švedska, Norveška, Srbija, Slovenija; liga C – skupina 1: Turčija, Luksemburg, Litva, Ferski otoki, skupina 2: Severna Irska, Grčija, Kosovo, Ciper ali Estonija, skupina 3: Slovaška, Belorusija, Azerbajdžan, Kosovo ali Moldavija, skupina 4: Bolgarija, Severna Makedonija, Gruzija, Gibraltar; liga D – skupina 1: Liechtenstein, Andora, Kazahstan ali Moldavija, Latvija, skupina 2: San Marino, Ciper ali Estonija.