Tudi za starega moža, kot je dedek Mraz, je letošnje leto polno novih izzivov. Ker mu epidemiološki ukrepi preprečujejo, da bi se družil s pridnimi in ne nazadnje tudi malo manj pridnimi otroki, se je kljub vsemu odlično znašel ob pomoči ekipe Tehnološkega parka Ljubljana, ki mu je ponovno priskočila na pomoč.

Otrokom želijo približati tehnologijo

Obisk dedka Mraza in obdarovanje zaposlenih znotraj skupine Tehnološkega parka Ljubljana ima že dolgo tradicijo. »Že tretje leto je želja, da bi pripravili tehnološko predstavo z dedkom Mrazom, za katerega pa je prav, da ostaja pravljičen. Navsezadnje gre za predstavo za otroke,« je povedal Jernej Pintar, direktor Tehnološkega parka Ljubljana. Dodal je, da si že od začetka prizadevajo, da je predstava vseeno povezana s tehnologijo. »Naše poslanstvo je tudi to, da mlade z različnimi projekti in programi navdušujemo nad tehnologijo in inženirskimi poklici,« je povedal Pintar. Letos bodo že tretje leto zapored dobrega moža uporabili, da otrokom približa novosti in spremembe na področju tehnologije kot nekaj vsakdanjega. »Hočeš nočeš moramo otroke pripraviti na tehnološke spremembe v svetu.«

Lani se je ekipa Tehnološkega parka povezala s fizikom in umetnikom Janezom Dovčem. Ta je s pomočjo svojega glasbenega laboratorija Tesla pomagal razviti čisto pravi glasbeni teleporter za brezžični prenos daril na velike razdalje. Pri tem so mu bili v pomoč rekviziti, kot so laserska harfa, Teslova tuljava, plazemska krogla. Ker je bil odziv na lansko druženje z dedkom Mrazom nad vsemi pričakovanji, so pričakovanja zdaj visoka. Tudi zato so letos k sodelovanju povabili Mašo Jazbec, ki v okviru Delavskega doma Trbovlje vodi DDTLab, kjer se med drugim ukvarjajo s kreativno rehabilitacijo z robotiko. Letos se bo dedek Mraz – tudi tokrat je zanj svoj glas in stas posodil igralec Marko Ujc – oglasil iz trboveljskega dimnika, kamor je preselil supermoderno računalniško vodeno darilnico. A ker nima človeka, ki bi bil dovolj usposobljen za upravljanje tehnologije, je že pred časom objavil klic na pomoč na družbenih omrežjih.

Dedku Mrazu na pomoč priskočili starši

Kot nam je uspelo izvedeti iz za zdaj še skrbno varovanega scenarija predstave, je dobri mož v svoj elektronski poštni nabiralnik dobil le en zelo zanimiv dopis. Pomoč mu je ponudila humanoidna robotka Eva s svojimi supervisokotehnološkimi sposobnostmi in mu obljubila tudi pomoč pri dostavi daril. »Eva bo namreč sprejemala otroška pisma, jih skenirala in poslala v 3D-tiskalnik, potem v avtomatsko zavijalnico, nato pa še v čudežno vrečo,« se vseeno ni mogel zadržati Pintar, ki pri ustvarjanju praznične čarobnosti kljub vsej tehnologiji, ki jo premoremo, računa tudi na pomoč staršev. Kajti ti bodo še vedno tisti, ki bodo med prireditvijo darilo diskretno postavili na prostor, kamor ga dedek Mraz običajno dostavi. Poleg znanosti tudi tokrat ne bo zmanjkalo časa za pogovor z dedkom Mrazom, morda tudi kakšno pesmico, ki jo bodo otroci, ki bodo predstavo spremljali po zoomu, skupaj zapeli.