Ko je kazalo, da so košarkarji Cedevite Olimpije pred potopom, so se v zadnjih dneh dvignili. Blamaže proti Budućnosti, Megi in Zadru so skoraj odnesle trenerja Jurico Golemca in športnega direktorja Sanija Bečirovića, ki sta se znašla pod plazom hudih kritik. A nato je sledila tekma z Virtusom iz Bologne, kjer so zmaji pokazali drugačen obraz. »Kot ekipa smo šli skozi težke trenutke. Tudi proti Virtusu smo izgubili, a začutili, da smo obrnili nov list. Držali smo skupaj, stvari pa nadgradili proti Partizanu,« je povedal Jacob Pullen. Prav zmaga v Beogradu je dala Ljubljančanom nov zagon in vero v boljši jutri. Naslednja naloga je prekinitev niza štirih zaporednih porazov v evropskem pokalu. A naloga ne bo lahka, saj bo danes ob 20. uri nasprotnik italijanska Venezia.

Omić in Ferrell zadetka v polno

Da bi lahko Olimpija v letošnji sezoni naletela na težave, je bilo slutiti že na začetku sezone. Vodstvo kluba v poletnih mesecih ni pripeljalo pravega organizatorja igre, za nameček je bil Marcus Keene po konstituciji na las podoben Luki Rupniku in na splošno povsem drugačen tip »enice«, kot si jo je želel Golemac, ki je ciljal na visokega organizatorja igre. Ob tem zmaji še naprej pogrešajo pravo štirico, ki bi širila prostor in bila nevarna pri metih od daleč. Marko Radovanović sicer na trenutke odigra dobro, a je to daleč od tistega, kar bi bilo potrebno za želene in pričakovane rezultate. Če k temu dodamo namigovanja o napetostih med določenimi igralci in trenerjem, ki so kasneje dobile tudi potrditve, je vodstvo kluba ostalo pred odločitvijo: ali narediti rošade v moštvu ali zamenjati trenerja.

Odločili so se za prvo rešitev. Odšli so Keene, Jackie Carmichael, Žiga Dimec in Rupnik, prišla pa Alen Omić in Yogi Ferrell, ki sta se izkazala kot zadetka v polno. Omić pod košem daje drugo dimenzijo in skrbi za energijo, Ferrell pa kaže, da je pravi organizator igre, ki zna tako zadevati kot razigravati soigralce. »Takoj po prihodu Omića in Ferrella se je začutilo, da je zapihal nov veter,« je po porazu proti Virtusu povedal Jurica Golemac, ki očitno ni le leporečil, saj so se njegove besede potrdile proti Partizanu.

Izkušena Venezia

Zdaj mora Olimpija dokazati, da boljši predstavi proti Virtusu in Partizanu nista le muhi enodnevnici. Proti italijanskemu in srbskemu moštvu so bili zmaji v izraziti vlogi avtsajderja, že proti Venezii bo drugače. Hkrati kapetan Edo Murić in soigralci lovijo zadnji vlak, da še rešijo letošnjo sezono in ga usmerijo proti želelnim ciljem. Začetek je bil sila turbulenten in precej slabši, kot so pričakovali vsi, a z njim Ljubljančani niso zapravili še ničesar. Je pa zdaj vsaka prihajajoča tekma še toliko bolj pomembna, kot bodo bolj pomembni tudi morebitni skalpi proti favoritom, kot je bil v soboto Partizan.

Proti Venezii bo tako Olimpija iskala potrditev dvigovanja forme. Italijansko moštvo tako kot ljubljansko ne blesti. V evropskem pokalu je v skupini moštev (Olimpija, Bourg, Bursaspor, Promitheas) s po dvema zmagama in štirimi porazi, v italijanskem prvenstvu pa trenutno zaseda skromno osmo mesto (5-6). »Venezia ima eno najkakovostnejših zasedb v naši skupini. Izkušene igralce že vrsto let vodi trener Walter De Raffaele. Izpostaviti velja zelo nevarnega branilca Stefana Tonuta, pa Michela Vitalija in Michaela Bramosa. Mitchell Watt je levoroki center in tudi njihov najboljši strelec, odlična štirica je Austin Daye, ki pa je trenutno poškodovan. Skratka, igrajo zelo pametno, veliko se gibajo in iščejo prostega igralca. Čaka nas torej zahtevna tekma, ki se je moramo lotiti z veliko intenzitete v obrambi in napadu. Tekmo s Partizanom moramo pozabiti in igrati predvsem pametno ter zbrano,« sporoča Jurica Golemac.