Tik pred odprtjem Božičkove vasi v Bohinju smo se na topel čaj in piškote povabili k Božičkovi pomočnici Lizi, ki nas je pričakala v idilično zasneženem gozdu. Kot je povedala Božičkova pomočnica, ki je pravzaprav Elizabeta Hlede, lastnica Top agencije, so tik pred odprtjem vasi, ki bo že ta petek. »Božičkova dežela v Bohinju je praznično zastavljena zgodba za družine z otroki, ki še verjamejo v pravljice in Božička, in jo pripravljamo letos že deseto leto zapored,« pravi Hledetova in doda, da je vsako leto zanimanja za obisk ogromno.

Z Božičkom ob toplem ognju

Med sprehodom po globoki gazi nas v družbi z nekaj palčki, ki že pridno pripravljajo park za vsa doživetja, pospremi do ogromnega loka. »Na tem mestu pričakam družine, da jih povabim in pospremim naprej. Oblečeno v topla oblačila z rdečo pelerino in belo obrobo me najbolj nestrpni malčki hitro zamenjajo za Božička,« pove sogovornica in prizna, da je december tudi njej eden najljubših mesecev. »Ko vidiš otroške oči, polne pričakovanja, sreče in otroške nedolžnosti, ti še tako mrzel veter ne pride do kosti,« prizna in pospremi do pravljične lesene koče. Ta ni posebna le zato, ker v njej biva Božiček, ampak je pravzaprav replika pastirske hiše s planine Laze.

»Tesar in mizar sta se res potrudila, da sta naredila repliko dobrih 100 let stare koče, z lesenim kuriščem v njej,« pove sogovornica in pripomni, da se je že našla skrbna mama, ki kurišču ni najbolj zaupala. »Otroke namreč posedemo okoli Božička v topli hiški, kjer stari mož pove pravljico. Medtem staršem naročimo, da skočijo v avto po darila in jih naložijo na sani,« izda pomemben del Božičkove skrivnosti.

Program se odvija na prostem

Božiček pa ve, da se po končani pravljici in druženju otroci strašno radi igrajo, zato je v svoji deželi zgradil tudi Jelenčkov spust (spust po jeklenici), tobogan v Polhov rovček, zapleteno Pajkovo mrežo, Spretnostno potko in Slepi ribolov. »Starše opozorimo, da otroke v gozd pripeljejo primerno obute in oblečene,« pojasni Elizabeta Hlede in pripomni, da so izzivi primerni tudi za dobro leto stare malčke. »Žal zaradi epidemiološke situacije tudi letos odpadejo različne otroške ustvarjalne delavnice pod šotorom, nam je pa uspelo tudi letos, predvsem na račun obilne snežne odeje, pripraviti spust s snežnimi tubami,« pove sogovornica. Palčki, ki pogovor spremljajo ob strani, pa hitro dodajo, da se tudi sami veselijo druženja z otroki, ki jim pomagajo pri vseh vragolijah v parku.

»Rada bi še enkrat poudarila, da se program odvija na prostem in da se bomo ravnali po omejitvah in priporočilih NIJZ. Tudi zato bodo smeli v kočo k Božičku le otroci, prav tako tudi vsa naša ekipa izpolnjuje PCT-pogoj,« razloži Hledetova in doda, da program traja uro in pol.

»Z Božičkom in palčki bomo družine gostili od tega petka vse dni, in to kar štirikrat na dan,« še povabi Božičkova pomočnica Liza, preden tudi sama poprime za snežno lopato in se pridruži palčkom v pravljičnem gozdu.