Le ena zmaga (Črna gora), dva remija (Angola, Rusija) in kar trije porazi (Francija, Poljska, Srbija) – to je izkupiček slovenskih rokometašic v Granollersu. Na zadnji tekmi, ki sicer ni imela posebnega tekmovalnega naboja in je bila bolj stvar prestiža, bi si z zmago nad Srbijo priigrale tretje mesto v skupini in končno uvrstitev med devetim in dvanajstim mestom, a je bila ekipa pod vodstvom nekdanjega slovenskega in zdajšnjega srbskega selektorja Uroša Bregarja občutno boljša v vseh elementih igre. Ob tem je Bregar z zmago svojemu nasledniku, in sicer dobremu prijatelju Draganu Adžiću, »pokvaril« 52. rojstni dan, ki ga je Črnogorec praznoval prav danes.

Vodstvo z 2:1 je bilo edino slovensko na tekmi, nato pa so Srbkinje v dobrih petih minutah naredile delni izid 6:0. Razglašene Slovenke so mučile sebe in žogo, tekmice, ki so leta 2013 na domačem SP osvojile srebro, pa so neusmiljeno polnile njihovo mrežo. Že v prvem polčasu je Slovenija prejela na tem tekmovanju rekordnih 19 golov, enako pa velja tudi za negativen rekord ob koncu tekme (31). Srbska vratarka Jovana Risović, članica Krima Mercatorja, je v manj kot polčasu zbrala le tri obrambe, zato je Bregar namesto nje poslal v igro Kristino Graovac – in zadel v polno.

Članica nemškega Bayerja iz Leverkusna je v dobre pol ure nanizala kar enajst obramb ob neverjetni 55-odstotni uspešnosti in je bila poleg dvojca Jovana (Stoiljković)-Jovana (Kovačević), ki je skupaj dosegel 13 golov, najzaslužnejša za prepričljivo slavje reprezentance, ki je na prejšnjem SP na Japonskem z zmago z 29:27 preprečila Sloveniji uvrstitev v drugi del. V Granollersu kljub visoki prednosti Srbkinje niso popuščale, šest minut pred koncem pa so imele tudi rekordno razliko osmih golov (31:23).

»To je edina naša tekma, ki me v Španiji ni zadovoljila, in v celoti prevzemam odgovornost za poraz. Podrobna analiza bo pokazala, kaj sem naredil narobe, a mi je zelo žal, da smo na takšen način zaključili tekmovanje,« je bil (samo)kritičen selektor Dragan Adžić. Tudi levoroka Alja Varagić, ki je bila s petimi goli prva strelka Slovenije, je razmišljala podobno: »Nismo želele tako končati prvenstva. Proti Srbkinjam so se pokazale nekatere zadeve, ki jih moramo popraviti v prihodnosti. Vračamo se v domovino, najprej si moramo malce ohladiti glave in se spočiti, nato gremo s polno paro naprej.«

Skupina A, 3. (zadnji) krog drugega dela: Poljska – Črna gora 33:28 (16:9), Slovenija – Srbija 25:31 (14:19), Francija – Rusija **:** (17:12).