Vinske dražbe, katerih izkupiček roma v dobrodelne namene, v vinskem svetu niso nič novega. Prav letos je na eni izmed mednarodnih dražb šestlitrska steklenica kalifornijskega cabernet sauvignona uradno postala najdražje prodana steklenica vina. Na licitaciji, ki jo je v New Orleansu organiziral znani ameriški kuharski in televizijski velemojster Emeril John Lagassé, so s prodajo šestlitrske steklenice cabernet sauvignona letnika 2019 iz kleti The Setting Wines, ki stoji v kalifornijski dolini Napa, postavili nov rekord – milijon ameriških zelencev.

Ampak tudi v Portorožu, na dražbi vinske hiše Vinakoper, je bilo prejšnji torej precej slovesno. Že samo prizorišče, Kristalna dvorana hotela Palace Kempinski, ki so ga zgradili leta 1910 in od takrat naprej vse do danes velja za enega najlepših in najbolj eminentnih hotelov ob Jadranskem morju, je ceremoniji, v okviru katere se je zbralo 35 dražiteljev, pridalo poseben lišp in naboj. Sploh če govorimo o obračanju denarja, saj so prav v Kristalni dvorani leta 1964 odprli prvo igralnico v Sloveniji, v njej pa so nekoč novce zapravljali zvezdniki, kot so Marcello Mastroianni, Clint Eastwood, Sophia Loren in drugi manj poznani imenitneži in velikaši z vseh koncev sveta. Okolje za to, da so dražitelji lahko segli malce globlje v žep, je bilo torej več kot prikladno, zato ni nič čudnega, da so na koncu častilci vina in človekoljubnosti zbrali rekordni znesek – več kot 49.000 evrov, kolikor je znašala razlika med prodanimi in izklicnimi cenami, ki so bile od 14 do 16 evrov za liter. Največ so iztržili za liter bordojske zvrsti, sestavljene iz cabernet sauvignona in merlota letnika 2020, za liter merlota 2020 z Debelega rtiča in za liter malvazije letnika 2021 z iste lege, ki velja za eno najlepših in najboljših v državi – 42 evrov za liter vina.

Kmalu v normalno življenje

Da so se dražitelji ogreli in sprostili, je za uvod v napeto dogajanje iz zvočnikov prijetno odzvanjal venček uspešnic iz sedemdesetih in osemdesetih, na pladnjih pa so se dičili kozarci utekočinjenih mehurčkov iz kleti Vinakoper. Nato so sledili pozdravni in uvodni nagovori. Prvega je imel, kot se spodobi po protokolu, gostitelj in direktor vinske kleti Borut Fakin. V njem je izpostavil, da je dobrodelnost glavni moto prireditve ter da so v dvaindvajsetih letih, torej odkar so organizirali prvo dražbo – lani se je sicer prvič primerilo, da jo je odnesel virus – zbrali že več kot 400.000 vinskih evrov za otroški oddelek izolske bolnišnice. Veseli ga tudi to, da je vsako leto več dražiteljev, ki so pripravljeni pomagati otrokom in zdravstvu; letos je nasploh padel rekord, saj jih je bilo 35. Da gredo v podjetju Vinakoper v korak s časom, ne samo po dobrodelnosti, temveč tudi v odnosu do narave, pa je pospremil še s tem, da bodo že prihodnje leto iz njihove kleti na trg premierno poslali refošk iz ekološke pridelave.

Nato je sledil pozdrav v obliki besed predstavnika vlade, ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška, ki je podprl povezavo med vinom in zdravjem otrok, vendar ne na način, kot je še posebej poudaril, da bi reklamiral pijančevanje. Kot oče petih otrok namreč dobro ve, da nobeden izmed slovenskih staršev nikdar ne more vedeti, kdaj bo kakšen njihov otrok potreboval pomoč, zato so takšne prireditve pomembne. Vse prisotne je še ohrabril, da takšna srečanja, kot je bilo torkovo, že nakazujejo, da se bomo kmalu vrnili v normalno življenje. Nato smo videli kratek filmček iz zgodovine dražb, ki so potekale na različnih lokacijah, od soban koprske Pretorske palače in kavarne Loggia, ki sta na najlepšem beneškem trgu zunaj Benetk, v centru Kopra, do kletnih obokov kleti Vinakoper, pod katerimi zorijo in se krepijo njihova vina. Na dvoranskem balkončku pa sta prisotne dražitelje s harfo in petjem poskusili navdahniti nadobudni glasbenici, ki slišita na ime De Liri.

Potem ko je moderatorka dobrodelne slovesnosti vse prisotne navdušila z izjavo, da »plesali pa danes ne bomo, morda pa tudi«, a na koncu vseeno nismo, je na prizorišče oziroma govorniški oder stopil glavni enolog in kreator Vinakoprovih vin Boštjan Zidar in predstavil 13 vin – chardonnay, malvazije in refoške z različnih leg, cabernet sauvignon, merlot ter nekaj belih in rdečih zvrsti, za katere so se potegovali dražitelji.

Vino za ultrazvok in postelje

Prvi sodček sveže zvrsti malvazije, chardonnayja in sauvignona letnika 2021 je bil prodan za 24 evrov za liter vina, zadnji, bordojska mešanica, pa za 42. Vmes je bilo veliko dvigovanja rok in mahanja s kartončki, na katerih so bile zapisane številke klicateljev, in seveda spodbudnih besed licitatorja, upokojenega novinarja, urednika, jezikoslovca in politika Mitje Meršola. Za potezo večera sta poskrbela Mojca Trnovec, vodja družinske gostilne Mihovec iz Pirnič, ki že desetletja slovi kot ena najbolj domačnih gostiln v okolici glavnega mesta države, ki je kupila kar dva sodčka, in njen oče Jernej Petač, ki je kupil zvezdo večera, hrastov sod, v katerem se bohotita cabernet in merlot, za darilo k zlati poroki, ki sta jo letos praznovala z ženo. Kot je kasneje povedala Trnovčeva, sama zgolj nadaljuje družinsko tradicijo od leta 2002, ko je oče Jernej na prvi Vinakoprovi licitaciji kupil sodček, zato gre vse odtlej v Pirniče vsaj en hrastov oval, napolnjen z vinom.

Med bolj vestnimi in dobrotnimi kupci (poleg velikih podjetij tako iz Istre kot iz notranjosti države ter obrtnikov različnih profilov z vseh vetrov) iz sveta gastronomije poleg gostilne Mihovec veljajo še obedovalnica Ledinek s Šmarne gore, gostilna Belšak, ki domuje v Slavkovem domu na Katarini, in pa družina Jezeršek, ki prav tako že tradicionalno z vsake dražbe odnese domov nekaj dobrega. »Vsako leto kupimo vsaj en sod, včasih tudi več, odvisno od cen posameznih vin. Osnovni namen je, da naš oče za naše otroke oziroma za svoje vnuke kupi sod vina, ki nato še zori, najprej več let v kleti Vinakopra, nato pa po stekleničenju še v steklenicah v družinski kleti. Gre seveda tudi za dobrodelnost, pediatrični oddelek, otroke, vse to se prepleta. Tudi sam dogodek je na visoki ravni,« je povedal medijsko najbolj poznan in izpostavljen predstavnik družinskega gostinskega imperija Jezeršek Luka Jezeršek. Kot je dodal, imajo v družinski kleti spravljenih vseh 21 letnikov steklenic vina, ki jih v ožjem ali širšem družinskem krogu odpirajo ob kakšnih posebnih priložnostih. Pred zaključno zakusko so sledili še poslovilni nagovori tako predstavnic pediatričnega oddelka izolske bolnišnice kot gostiteljev, duet De Liri v postavi Zala Kores in Julija Bratec pa je zagodel še svojo zadnjo uspešnico. Pediatrinja Irena Cetin Lovšin je obelodanila, da so z izkupičkom zadnje dražbe iz leta 2019 na otroškem oddelku izolske bolnišnice kupili prepotreben aparat za ultrazvok. Letošnjih slabih 50.000 evrov pa bodo, kot jo je dopolnila predstojnica pediatričnega oddelka Irena Stepišnik, namenili za nakup sodobnejših posteljic za novorojenčke.