Trubarjeva je kot ena od najbolj multikulturnih ulic v Ljubljani zanimiva zaradi več razlogov. Eden od teh je zagotovo tudi neformalna iniciativa Trubarjeva na dlani, v katero je vključenih dvajset ponudnikov, ki delujejo od križišča z Resljevo navzgor. Med njimi so fotografski studio, frizer, pivoteka, optik, urar, prodajalna s ploščami, butik z oblačili, maser, lokali s hrano in drugi. V ulični skupnosti so se pred tremi leti povezali trubarjevci, kot si rečejo sami, ki so »našli moč in dovolj vizije, da kljub različnosti stopimo skupaj in naredimo malo več za našo Trubarjevo«, kot so zapisali na svoji spletni strani. Tako so ob zaključku lanske prenove ulice v oktobru priredili simbolično otvoritev, letos pa so si zaželeli, da bi bilo na Trubarjevi več prazničnega vzdušja. »Ker se je okraševanje vedno praktično končalo pri Trubarjevi, smo se s prošnjo, da bi ulico malo močneje okrasili, obrnili na MOL,« pojasnjuje Gordana Grlič iz studia Foto Pauli, ki ureja facebook profil in birokracijo skupnosti Trubarjeva na dlani.

Podobno kot sogovornica tudi Damir Galjaš iz pivoteke Že v redu, Primož, ki na Trubarjevi deluje pet let, pravi, da kar se uličnega okraševanja tiče, vsako leto napredujejo. »Pred petimi leti niso pri nas na Trubarjevi nič okraševali, pred tremi leti, ko smo jih prosili, so nam dali nekaj lučk, leto kasneje smo dobili še svetlobno črto, letos pa so nam dali še malo več lučk in smreke v loncih.«

Praznično vzdušje privablja ljudi

»Na Trubarjevi smo si želeli bolj bogatega prazničnega okrasja, tudi s kakšno smreko, ker to privablja ljudi,« pravi Gordana Grlič. Na občini so jim v okviru letošnjega projekta »Zelena drevesa« ponudili smrečice, trubarjevci pa so jih postavili pred svoje prostore. Po praznikih bodo v duhu krožnega gospodarstva smrečice vrnili v naravo, še pred tem pa so v okviru mestne pobude Ljubljančani in Ljubljančanke ter obiskovalci vabljeni, da jih okrasijo, pri čemer pa naj prispevajo zgolj okraske, ki jih že imajo.

Podobna božična drevesa naseljujejo tudi Wolfovo, Čopovo in Stritarjevo ulico. Po koncu praznične okrasitve bodo lepo ohranjene okraske podarili družinam v stiski in otrokom v počitniških domovih preko humanitarnih programov ZPM Ljubljana Moste - Polje.

Od kamel do pločevink

Ko so smreke v loncih prispele na Trubarjevo, se je, kot pravi trubarjevka Nina Jakšič Matkovič iz Super Pšanca, ki je akcijo praznične prebuditve ulice skupaj z Gordano Grlič koordinirala, pri okraševanju vsak znašel po svoje. In tako je v duhu Trubarjeve kot prostora, kjer se prepletajo različni življenjski slogi in družbene skupine, nastala tudi njena raznolika praznična podoba.

Praznično drevo pred fotografskim studiem Pauli je Gordana Grlič, ki ga je za zaščito pred krajo priklenila, prepustila v okraševanje prebivalcem in obiskovalcem, medtem ko s smreke pred Abi Falaflom visijo lične kamele iz blaga. Kot pravi direktorica restavracije Hana Shaar, sta s sestro Aljo, ki je okraske sešila, ta motiv izbrali zato, ker je med arabskimi elementi najbolj dekorativen. Lani so kamele spekli iz slanega testa, kar pa se ni izkazalo za najbolj trajno rešitev. Hana, ki obvlada pletenje venčkov, pa je iz smrečja spletla verigo, ki visi nad vrati restavracije.

S smrečice pred Jazz & Blues ploščarno v kontekstu prodajalne visijo ovitki plošč, še posebej barvito pa je praznično drevo pred pivoteko Že v redu, Primož, kjer so okraske naredili iz praznih pločevink craft piv, ki jih odlikuje premišljen dizajn. Smrečica je postala prava atrakcija, saj skoraj ne mine ura, da se ne bi kdo ustavil in se pred njo fotografiral.