Slovenski smučarski skakalci so se zaradi velikosti skakalnice 140 metrov zelo veselili nastopa na četrti letošnji postaji svetovnega pokala v Klingenthalu v Nemčiji. Dve tekmi v zahtevnih razmerah jim nista prinesli veliko veselja, predstava je bila celo najslabša v letošnji sezoni. Če včeraj Cene Prevc ne bi osvojil sedmega mesta, bi bila končna ocena slovenskega nastopa negativna. Tudi v pokalu narodov je Slovenija zdrsnila na četrto mesto, potem ko je dolgo dihala za vrat vodilni Nemčiji. »Skoka v nedeljo nista bila takšna, kot sem jih pokazal v Visli. Torej imam nalogo za naslednji teden, da se brcnem v zadnjico in pohodim plin,« je povedal Cene Prevc za TV Slovenija.

Rjoju Kobajaši do zmage po desetih dneh karantene

Slovenci so med poletnimi pripravami veliko pozornosti namenili temu, da se med menjavanjem prizorišč že prvi dan skozi dva skoka za trening prilagodijo profilu skakalnice. Na veliko presenečenje je imela celotna slovenska šestčlanska zasedba težave s prilagajanjem na napravo, ki jo sicer zelo dobro pozna. Večini se nanjo v vseh treh dneh ni uspelo privaditi. V soboto je bila najboljša slovenska uvrstitev 19. mesto Timija Zajca, ki je včeraj v dežju – zato smuči mnogim niso stekle – in spreminjajočem se vetru ostal brez finala. Najboljši slovenski skakalec v letošnji sezoni Anže Lanišek je bil 20. in 23., zato je v skupnem seštevku svetovnega pokala z drugega mesta zdrsnil na četrto. Po koncu tekem je priznal, da mu je šlo narobe vse od počepa naprej in je padal iz napake v napako. Peter Prevc je s 25. mestom v soboto in z včerajšnjim izpadom po prvi seriji zaostal za sposobnostmi in pričakovanji. Lovro Kos je včeraj s 17. mestom, kar je tretja najboljša uvrstitev v karieri, izpolnil nalogo, potem ko je bil v soboto 39. Domen Prevc je oba dneva ostal praznih rok. Včeraj je bil diskvalificiran zaradi neustreznega dresa, kar se mu je zgodilo že drugič v osmih dneh, potem ko je enako napako naredil v Visli.

Potem ko je Avstrijec Stefan Kraft v soboto prišel do svoje 22. zmage v karieri (včeraj je bil 26.), je bil včeraj drugič v letošnji sezoni najboljši Japonec Rjoju Kobajaši. Japonskemu asu se ni poznalo, da je bil zaradi pozitivnega testa na koronavirus deset dni v karanteni na Finskem, kjer so bila pravila tako stroga, da deset dni ni smel zapusti sobe in je bil brez pravega treninga. Potem ko je zmagal na prvi tekmi v Ruki, je moral naslednji dan v karanteno in izpustiti tekmi v Visli. V Klingenthalu je zmagal v kvalifikacijah za obe tekmi, v soboto je bil sedmi, včeraj pa zasluženo prvi pred kar petimi Norvežani. Prvi junak med njimi Daniel Andre Tande je bil na stopničkah le 262 dni po hudem padcu marca na poletih v Planici, kjer so ga morali celo oživljati. »Težko razložim, kaj mi pomeni ta rezultat. Takšni trenutki so razlog, da še vedno tekmujem v tem športu,« je pojasnil Daniel Andre Tande, ki se veseli tekem na naslednji postaji v Engelbergu.

Zupančič: Nismo zadovoljni

Na tekmi žensk, ki jo je motil veter, zato je bilo veliko prekinitev s čakanjem na regularne razmere, so Slovenke s štirimi tekmovalkami med prvo deveterico (5. Bogataj, 7. Klinec, 8. Križnar, 9. Rogelj) dosegle lep ekipni uspeh, a z izkupičkom niso bile povsem zadovoljne glede na to, kaj so pokazale v kvalifikacijah (2. Bogataj, 5. Križnar, 6. Klinec, 7. Rogelj). »Po resnično lepi kvalifikacijski seriji so bila pričakovanja visoka in zadovoljni bi bili, če bi uvrstitve ponovili. S tistim, kar smo dobili na tekmi, nismo. Vse skupaj je sladko-kislo. Srečni smo za ekipni uspeh, jezni, ker smo ostali brez stopničk,« pravi glavni trener Zoran Zupančič.

Urša Bogataj je bila zadovoljna, saj je s petim mestom nadaljevala trend, da je na vsaki tekmi letos med najboljšimi šestimi. Ema Klinec (13. mesto v petek in 7. v soboto) je pričakovala več, saj je Klingenthal ena njenih najljubših skakalnic, a njeno počutje ni bilo takšno, da bi bila suverena. Niko Križnar je zmedlo dolgo čakanje na prvi skok. Špela Rogelj je z devetim mestom dosegla najboljšo uvrstitev letos. Jerneja Brecl (14. mesto) in Nika Prevc (26. mesto) sta nadaljevali trend zbiranja točk. Avstrijka Marita Kramer je s četrto zmago letos in 12. v karieri le potrdila, da je razred zase v karavani. V svetovnem pokalu ima že 149 točk prednosti pred Nemko Katharino Althaus in 195 pred Bogatajevo. Ženske bodo imele naslednjo tekmo v petek v Ramsauu v Avstriji, nato pa premor do novoletne turneje na Ljubnem.