Bolj dramatičnega zaključka svetovnega prvenstva formule 1, kot je bil letošnji, si ne bi mogli zamisliti. Že pred zadnjo dirko za veliko nagrado Abu Dabija je bilo znano, da bo to prva zadnja dirka sezone po letu 1974, v katero bosta vodilna v skupnem seštevku stopila poravnana po točkah. A kot da to ne bi bilo dovolj, je tokrat odločitev o prvaku padla v zadnjem krogu zadnje dirke! V njem je dotlej drugouvrščeni Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) na svežih pnevmatikah švignil mimo celotno dirko vodečega Britanca Lewisa Hamiltona na precej obrabljenih gumah in se veselil desete zmage v sezoni ter prvega naslova svetovnega prvaka; Britanec pa ostaja pri sedmih.

A čeprav je v zadnjem krogu torej prišlo do neposrednega obračuna obeh kandidatov za naslov, so imeli ogromen vpliv na dogajanje tudi drugi vozniki. Če namreč šest krogov pred koncem ne bi trčil v zid Kanadčan Nicholas Latiffi v Williamsovem bolidu, zaradi česar je moral posredovati varnostni avtomobil, bi se vse skupaj bržčas razpletlo drugače – Hamilton je imel namreč tedaj dobrih 11 sekund prednosti pred Verstappnom, ki je zaostanek topil le počasi; verjetno prepočasi, da bi ga ujel. A varnostni avto je prednost v hipu izničil, na progi pa se je zadržal do zadnjega kroga. Verstappen je šel vmes tudi še tretjič v bokse, med njim in vodilnim Hamiltonom pa je bilo še nekaj dirkačev, ki so zaostali za krog. Ti bi lahko ključno vplivali na razplet, a jim je vodstvo dirke, tik preden se je varnostni avto krog pred koncem umaknil, dovolilo odpeljati mimo. Tako sta bila Hamilton in Verstappen drug za drugim, odločilen manever Nizozemca pa je sledil v petem ovinku, po katerem je bilo jasno, kdo bo svetovni prvak.

»Zdelo se je že, da priložnosti ne bo, a sem jo vseeno dobil. Bilo je zelo naporno, tako zelo, da imam krče. Vse skupaj je noro! Sem brez besed in tudi brez glasu,« je bil po dirki navdušen Max Verstappen, nesporni kralj formule 1 zadnjega obdobja Lewis Hamilton pa je poraz prenesel športno. »Vse čestitke Maxu in njegovi ekipi. Tudi mi smo letos naredili neverjeten posel, v zadnjih nekaj mesecih sem zares užival. Za naslednje leto bomo videli, kako in kaj, zdaj predvsem vsem v ekipi in širše želim vesel božič,« je precej mirno deloval Hamilton, medtem ko se njegovo moštvo ni kar tako sprijaznilo z odločitvami vodstva dirke in je po koncu vložilo dve pritožbi. Prva se je nanašala na odločitev vodstva, da je v zadnjem krogu dovolilo voznikom, ki so za krog zaostajali za Hamiltonom, da Britanca ob posredovanju varnostnega avta prehitijo, druga pa na domnevno kršenje pravil Verstappna, ki naj bi prehiteval v obdobju, ko to ni bilo dovoljeno. Obe pritožbi so v vodstvu tekmovanja zavrnili, Mercedesu pa je lahko v tolažbo, da je osmič zapored osvojil konstruktorski naslov.