Gostinci, za katere so v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice našli obvod vladnega odloka o prepovedi prodaje hrane in pijače na prazničnih sejmih, so danes kljub vsemu morali zapreti blagajne. Inšpektorji finančne uprave so okoli 18. ure zapečatili prodajne hišice. Na sedež javnega podjetja inšpektorjev danes do 15. ure ni bilo, so dejali v Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah.

Potrdili so, da so inšpektorji stojnice na Pogačarjevem trgu obiskali že v sredo popoldne, a takrat nobenemu gostincu niso odredili zaprtja. »Inšpektor je spisal zapisnik o ogledu, ki pa ga najemnik ni hotel podpisati, saj je bila v njem opomba, da gre za novoletni sejem, kar pa ne drži, saj gre za tržnično dejavnost,« so nam prek občinske službe za odnose z javnostmi sporočili z Ljubljanskih parkirišč in tržnic.

Ravno s sklicevanjem, da so hiške z gostinsko ponudbo tržnična dejavnost, ki je dovoljena, in ne sejemska, ki jo omejuje vladni odlok, so ponudniki menili, da so zaobšli odlok. Toda inšpektorji se, kot kaže, niso strinjali. »Zavzemamo stališče, da gre za tržnično dejavnost. Ne glede na to pa bomo upoštevali vsakršen izrek pristojnih inšpekcijskih organov,« so v javnem podjetju zagotovili danes nekaj ur pred zaprtjem hišic.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je za Pop TV poudaril, da v predpisih, ki trenutno veljajo za gostinstvo, ni dvoumnosti o tem, kaj je dovoljeno in kaj ne. »Če je v odloku odrejeno, da je dovoljena strežba hrane in pijače v sedečem položaju, je pač tako,« je k debati o gostinskih stojnicah dodal minister.

Logarjeva: V posmeh zdravstvenim delavcem in bolnikom

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je bila po odprtju gostinskih hišk na Pogačarjevem trgu ostra. Dejala je, da gre »za posmeh vsem, ki se trudimo obvladati epidemijo, za posmeh vsem zdravstvenim delavcem, ki v covidnih enotah delajo že dobre tri mesece brez pravega dopusta, in za posmeh vsem bolnim in njihovim svojcem«. Kritični so bili tudi v največjem opozicijskem svetniškem klubu SDS Ljubljana. Nesprejemljivo se jim zdi, da župan Zoran Janković z odprtjem stojnic »načrtno izigrava odloke in napore vlade za preprečevanje širjenja okužb. Žalosti nas, da je župan največjega mesta v državi lahko tako brezbrižen in ignorantski do vseh zdravstvenih delavcev, ki se neumorno trudijo in skrbijo za okužene na intenzivnih oddelkih.«

»Odprte tržnične površine po vsej Sloveniji niso nikakršen posmeh zdravstvenim delavcem, bolnikom in njihovim svojcem,« pa odgovarjajo v Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah.

Več o tem, kako je včeraj župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković s stojnicami na Pogačarjevem trgu zaobšel Janšev odlok, si lahko preberete tukaj.

O tem, kako so bili včeraj obiskovalci presenečeni, gostinci pa zadovoljni, smo poročali v anketi.