Od začetka sneženja so gorenjski policisti obravnavali sedem prometnih nesreč z gmotno škodo in več zdrsov tovornih vozil. Kot so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj, je v Podvinu voznica zapeljala s ceste. Na cesti Lesce-Bled sta udeleženca trčila zaradi prekratke varnostne razdalje.

Na avtocesti pri Radovljici in v Škofji Loki sta voznici nesrečo povzročili zaradi neprilagojene hitrosti vožnje. V Škofji Loki se je vozilo prevrnilo v potok, pomagali so domačini. Omenjene nesreče so se v sredo zvečer zgodile okoli 18.30, v razmiku nekaj minut. Uro kasneje sta dva udeleženca trčila v Šenčurju. Ponoči pa se je nesreča zgodila še na avtocesti pri Brniku in na območju Tržiča. Težave tovornih vozil pa so policisti obravnavali na avtocesti.

Od začetka sneženja do šeste ure danes so policisti na območju Policijske uprave Maribor obravnavali 12 prometnih nesreč z gmotno škodo, dve prometni nesreči, v katerih sta se dve osebi lahko poškodovali, in eno prometno nesrečo, v kateri se je ena oseba hudo poškodovala.

Gre za 59-letnega moškega, ki je vozil osebni avtomobil po zasneženem ravnem vozišču glavne ceste iz smeri Slovenske Bistrice proti Ptuju. Pri Šikolah ga je zaneslo in je trčil v nasproti vozeče tovorno vozilo. Iz ukleščenega vozila so ga rešili gasilci, z reševalnim reševalnim vozilom pa so ga prepeljali v ptujsko bolnišnico.

Več prometnih nesreč tudi na Celjskem

Zaradi snežnih razmer so od srede zvečer več prometnih nesreč z gmotno škodo in več zdrsov tovornih vozil obravnavali tudi na Celjskem. Zaradi jutranje prometne nesreče na avtocesti med počivališčem Zima in Celje, kjer je voznik tovornega vozila s priklopnikom zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal z vozišča, pri čemer se je priklopni del vozila prevrnil in obstal na vozišču, je bila avtocesta v smeri proti Celju dobro uro zaprta. Trenutno ponekod za krajši čas promet ovirajo tudi podrta drevesa, so sporočili s PU Celje.

Novomeški policisti pa so največ težav v prometu zaradi sneženja pričakovali na cesti Novo mesto-Metlika, kjer je bilo med 3.30 in 9. uro odrejeno izločanje tovornih vozil, pogoje voznikov za udeležbo v prometu pa so nadzirali tudi policisti. V jutranji prometni konici so v zahtevnejših voznih razmerah obravnavali tri prometne nesreče, v katerih je nastala škoda na udeleženih vozilih.

Prav tako je na območju Pomurja današnje sneženje poslabšalo vozne razmere, zato pomurski policisti voznike pozivajo k previdni in strpni vožnji. Na pot se je treba odpraviti pravočasno, z očiščenim vozilom in ustrezno zimsko opremo. Policisti svetujejo vožnjo na ustrezni varnostni razdalji in prilagoditev vožnje razmeram na cesti. Sicer so pomurski policisti danes dopoldan obravnavali osem prometnih nesreč z gmotno škodo.

Razmere na slovenskih cestah ob 12. uri

Iz Prometno-informacijskega centra za državne ceste sporočajo, da je promet zaradi zimskih razmer upočasnjen, zato je potrebno prilagoditi hitrost in varnostno razdaljo ter upoštevati, da se za pot potrebuje več časa kot običajno. Na pot naj se vozniki odpravijo le z zimsko opremo in očiščenim vozilom.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra je pomurska avtocesta iz smeri Murske Sobote proti Mariboru med Cerkvenjakom in Pernico ponovno odprta, ostaja pa daljši zastoj ter izločanje za tovorna vozila.

Zaradi prometne nesreče je na cesti Pragersko-Šikole promet urejen izmenično enosmerno, cesta Moste-Duplica pa je zaprta.

Zastoji so na pomurski avtocesti iz smeri Pinc/Lendave proti Mariboru ter na podravski avtocesti med Zaklom in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški.

Izločanje tovornih vozila nad sedem ton in pol poteka na pomurski avtocesti iz smeri Murske Sobote proti Mariboru, prepoved za priklopnike in polpriklopnike pa je na cestah Spodnja Idrija-Godovič in Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Večja količina vode na vozišču ovira promet na ljubljanski severni obvoznici pred izvozom na Celovško cesto v smeri Zadobrove.

Zaradi okvare vozila je oviran promet na štajerski avtocesti pred Polskavo proti Mariboru.

Lokalna cesta Krka-Hočevje je na Krki zaprta zaradi zdrsa vozila.

Na cesti Žaga-Kobarid je na več odsekih oviran promet zaradi vejevja na cesti, zaradi podrtega drevja pa je oviran promet na cesti Tolmin-Spodnja Idrija pri Travniku.

Na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh je obvezna uporaba verig, cesta čez prelaz Vršič in Volče-Solarji pa je zaprta.

V predoru Karavanke so zaradi vremena predčasno končali z deli. Izmenično enosmerno bo promet skozi predor potekal ponovno od ponedeljka od 11. ure do petka do 15. ure.

Na primorski avtocesti je zaradi del zaprt priključek Črni Kal v obe smeri.

Podatki o trajnejših zaporah cest: www.promet.si