»Vsako leto sem peljal najboljšega dohodninskega plačnika na kosilo, to sem storil vsako leto in to sem storil tudi letos. S tem izkažem spoštovanje do človeka, ki plača toliko dohodnine,« je izjavil generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) Ivan Simič na zaslišanju preiskovalne komisije, ki preiskuje ukrepe med epidemijo covida-19. Predsednik preiskovalne komisije Robert Pavšič (LMŠ) je direktorja opozoril, da gre v tem primeru za davčno skrivnost, do katere ni nihče upravičen, še zlasti ne za vabljenje na kosila. »Niste upravičeni do vpogleda v tajne podatke, še zlasti ne zato, da vabite ljudi na kosila,« je opozoril Pavšič. Po kratkem premisleku je Simič dodal: »Če sem storil prekršek, bom plačal kazen in gremo naprej.«

A zadeva ne bo šla v pozabo, saj je Pavšič napovedal, da bo kot poslanec naznanil sum kaznivega dejanja kršitve večjega števila zakonov, najmanj pa zakona o davčni tajnosti. Poslanec meni, da je Simič z vabilom na kosilo prekoračil pooblastila, zlorabil položaj in kršil davčno tajnost. »Podatkov, ki so označeni kot davčna tajnost, ne moreš uporabiti za zasebne namene. Vabilo na kosilo je konkretna kršitev davčne tajnosti, saj podatkov ni uporabil za delo Fursa, ampak za nekaj tretjega, s tem pa se odpirajo vrata za marsikaj,« je menil Pavšič.

Informacijski pooblaščenec: Furs, ne tako hitro

Na Fursu pojasnjujejo, da generalni direktor ni razkril nobene davčne tajnosti, saj da javnost ni izvedela nobene informacije, ki medijem ne bi bila že znana. »Zakon o davčnem postopku v 17. členu določa, da imajo dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, vse zaposlene osebe davčnega organa, v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog,« so pojasnili. In dodali, da je med nalogami generalnega direktorja tudi odločanje v postopku letne odmere dohodnine na podlagi informativnih izračunov dohodnine, ki jih tudi podpiše. »Generalni direktor je torej upravičeno, v skladu z zakonom, seznanjen s podatkom o letni odmeri dohodnine zavezancem, saj v teh postopkih odloča,« pojasnjujejo na Fursu.

Za komentar smo se obrnili tudi na Informacijskega pooblaščenca (IP), kjer poudarjajo, da mora za vsak vpogled v zbirko osebnih podatkov obstajati ustrezna pravna podlaga, pri tem pa je ključen namen obdelave osebnih podatkov. Zakon o davčnem postopku namreč določa obdelavo osebnih podatkov, potrebnih za opravljanje delovnih nalog v konkretnih postopkih, ki jih vodi Furs. »Samo dejstvo, da nekdo ima dostop do nekega podatka, še ne pomeni, da ga lahko uporabi za kateri koli namen,« pojasnjuje informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. O davčni tajnosti se IP ne more izrekati, so pa v preteklosti obravnavali zaposlene na Fursu zaradi zlorabe dostopa do osebnih podatkov za nezakonite in tudi povsem zasebne namene. Tako so leta 2008 ugotovili, da je kar 153 uslužbencev Fursa od preverjanih 200 nepooblaščeno vpogledalo v podatke znanih Slovencev in Slovenk (Helene Blagne, Katarine Kresal, Saše Lendero, Danila Türka, Janeza Janše).