V pogovoru za AFP je Ecclestone, ki je bil šef F1 med letoma 1978 in 2017, izpostavil Hamiltonove izkušnje v lovu na rekordni osmi naslov svetovnega prvaka, vseeno pa je način dirkanja in pritiske šefa Mercedesa Tota Wolffa na vodstvo tekmovanja označil kot »nepošteno in neprimerno«.

Verstappen je imel julija še 32 točk prednosti pred Hamiltonom, po treh zaporednih zmagah Britanca pa je pred zadnjo dirko to nedeljo v Abu Dabiju prvenstvo povsem izenačeno. Takšen razplet prvenstva se bo zgodil šele drugič v dolgi zgodovini tega športa, leta 1974 sta se za naslov po enakem izhodišču udarila Brazilec Emerson Fittipaldi in Švicar Clay Regazzoni. Naslov je takrat osvojil Fittipaldi z McLarnom.

»Max je deček v primerjavi z Lewisom, najhuje zanj pa je, da Lewis uživa ogromno pozitivne publicitete. Ves čas tako Hamilton kot njegovo moštvo pritiskata na Maxa, na vodstvo tekmovanja. Toto Wolff je ves čas v njihovih pisarnah,« je v pogovoru dejal Ecclestone.

Psihološke igrice Mercedesa

»Max ima tako pred sabo več kot le dirko, saj na hrbtu nosi še ves pritisk tekmecev po vsem ustrahovanju in nepoštenosti. Gre za psihološke igrice,« je še dodal 91-letnik.

Prepričan je, da je v tej igri sedemkratni svetovni prvak Hamilton korak pred tekmecem. »Max je le nekaj let v dirkaški karavani, Hamiltona pa je ta oblikovala v zelo močno osebnost. Zmagovanje k temu pripomore ogromno. Max je prvič v položaju, ko mu dirkalnik omogoča enakovreden boj za prvi naslov prvaka,« je še dejal Ecclestone, ki ni želel podati napovedi, kdo bo postal svetovni prvak.

Odločilna dirka z dvema sijajnima dirkačema pa je za šport po dolgih letih prevlade Mercedesa zgolj dobrodošla, pravi izkušeni 91-letni nekdanji funkcionar.