»Spoštujemo vse tri odlične reprezentance v naši skupini, a si želimo napredovanja v drugi del tekmovanja. Želimo zmagati na čim več tekmah,« je pred začetkom SP napovedala Nair Almeida Vilaca, nekdanja rokometašica in reprezentantka Angole ter zdajšnja podpredsednica tamkajšnje zveze. A njene besede se niso uresničile: po dveh porazih (Francija, Črna gora) so Angolke danes le remizirale s Slovenijo, z eno točko osvojile zadnje mesto v skupini in bodo v nadaljevanju igrale v tolažilnem predsedniškem pokalu za razvrstitev od 25. do 32. mesta.

Slovenski selektor Dragan Adžić se je znova odločil za kadrovsko rošado: namesto Erin Novak se je med 16 izbrankami znašla Ema Hrvatin (na prejšnji tekmi s Francijo je prav Hrvatinovo zamenjala Petra Kramar), a igralka nemškega kluba Sachsen Zwickau niti za trenutek ni stopila na igrišče. Slovenke so obračun z Afričankami začele sanjsko (3:0), a so jih tekmice že v deseti minuti ujele. Angolke so »ponovile vajo« tudi po zaostanku z 8:11 v 23. minuti, ko so zadele trikrat zapored, šest sekund pred koncem prvega polčasa, v katerem so Slovenke naredile kar devet tehničnih napak, pa so si priigrale tudi prvo vodstvo (14:13).

Drugi polčas je Angola začela po slovenskem scenariju iz prvega in po šestih minutah igre je bilo že plus tri (18:15). Slovenske rokometašice so mučile sebe in žogo, v angolskem napadu pa sta blesteli Stelvia Pascoal in Albertina Kassoma (skupaj sta dosegli 13 golov), slednja je bila s svojimi 194 centimetri tudi najvišja igralka na tekmi. Adžićeva četa je sredi drugega polčasa le izničila zaostanek (19:19), v nadaljevanju pa je stvari prevzela v svoje roke levoroka ostrostrelka Ana Gros in z 12 goli poskrbela za strelski šov.

A Slovenke se vseeno niso mogle odlepiti, do konca pa si nobena reprezentanca ni priigrala več kot gola prednosti. Po šestih zaporednih izenačenjih od 19:19 do 24:24 je odrešilni gol, ki je pomenil napredovanje v drugi del, slabe pol minute pred koncem dosegla Nina Zulić, serijske prvakinje Afrike pa so si v zadnjem napadu priigrale tolažilno točko.

Grosova je z enajstim golom od dvanajstih dosegla nov mejnik – 600 zadetkov za reprezentanco. S tem je na večni lestvici prehitela drugouvrščeno Simono Šturm (593), pred njo je le še Tanja Oder (686). »Hvala bogu, da mi je dobro šlo, a to ni pomembno. Najpomembneje je, da smo kot ekipa dosegle to, kar smo si zadale. Tudi ekipa je veliko pripomogla k temu, da sem lahko toliko 'šutirala', zato vsa čast puncam. Ponosna sem na našo ekipo, končno nam je uspel preboj v drugi del. Spet se je pokazalo, da smo imele najtežjo od vseh osmih skupin, a se nismo predale, borile smo se vsako tekmo od prve do zadnje minute. V naši igri smo naredile korak naprej, in tudi ko nam gre slabo, se znamo izvleči iz tega,« je ocenila Ana Gros, ki je bila seveda izbrana za igralko tekme.

Na svoji 39. tekmi v reprezentančnem dresu je krožna napadalka Nataša Ljepoja k remiju proti Angoli prispevala dva gola iz treh poskusov. »Naše želje in cilji o napredovanju so se uresničili. Tekma proti Angoli je bila zelo naporna. V prvem polčasu nam nikakor ni steklo v napadu, a smo se izvlekle z dobro obrambo. Veliko smo se pripravljale na njihovi krožni napadalki in se osredotočale nanju, zato smo več prostora puščale angolskim zunanjim igralkam,« je ocenila Nataša Ljepoja.