Vse tri nemške stranke so konec tedna na kongresih oziroma z glasovanjem po pošti prepričljivo potrdile koalicijski dogovor, s katerim Nemčija prvič na zvezni ravni dobiva tako imenovano semaforsko koalicijo.

Ena osrednjih točk koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam. Med drugim so se tri stranke zavezale k opustitvi premoga do leta 2030 in ogljični nevtralnosti do leta 2045. A ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova nemška vlada, je pandemija covida-19, pri čemer se omenja tudi možnost obveznega cepljenja.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da bo SPD dobila kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim bo sovoditeljica stranke Annalena Baerbock postala zunanja ministrica, njen kolega na čelu stranke Robert Habeck pa bo prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo in podnebno politiko. Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, pri čemer bo predsednik FDP Christian Lindner postal minister za finance. V novi vladi bo sicer po osem ministric in ministrov.

Scholz bo najprej obiskal Pariz

Olaf Scholz je ob današnjem podpisu 177 strani dolge koalicijske pogodbe dejal, da je rezultat večtedenskih pogajanj omogočil, da bo Nemčija v sredo dobila novo vlado. Dodal je, da bo boj proti covidu-19 zahteval celotne moči nove koalicije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sovoditelj Zelenih Habeck je poudaril, da je cilj njegove stranke, da ima država »vlado za ljudi v Nemčiji«. Bodoča zunanja ministrica Baerbock je ocenila, da koalicijska pogodba naslavlja družbeno realnost, s katero se sooča Nemčija. Lindner pa je dejal da je napočil čas za dejanja.

Na kasnejši skupni novinarski konferenci je skorajšnji novi nemški kancler povedal, da bo nemška zunanja politika sledila kontinuiteti in pri tem izpostavil transatlantsko partnerstvo z ameriško vlado pod vodstvom Joeja Bidna.

Dejal je tudi, da je eno od zunanjepolitičnih težišč koalicije močnejša in suverena Evropska unija. Prav zaradi tega ga bo njegova prva pot v tujino vodila v Pariz, poroča na spletni strani Deutsche Welle.

Sodelovanje v Evropi po besedah Habecka ne more biti samo retorično, ampak ga je treba dejansko okrepiti, še poroča dpa. To, kot je dejal, pomeni, da bo Nemčija na področju financ, gospodarstva in zunanje politike prevzela »služečo vodilno vlogo«, ki se bo odražala v »prevzemu odgovornosti brez megalomanskega pojavljanja«. V odnosu s Kitajsko pa bo treba vedno znova pogledati, ali so sodelovanje ali prevzemi podjetij v evropskih in nemških interesih ali ne, je še dejal.

Še brez odločitve glede bojkota OI

Lindner se je zavzel za nadaljnji razvoj odnosov s Kitajsko, bo pa nova nemška vlada po njegovih besedah na svetovnem prizorišču zavezana človekovim pravicam, spoštovanju mednarodnega prava in multilaterizmu. »To vprašanje bo imelo vlogo tudi v odnosih s Kitajsko. Odnose s Kitajsko je treba razvijati na temelju evropske in čezatlantske perspektive,« je še dejal skorajšnji nemški finančni minister.

Scholz se glede tega, ali se bo Nemčija pridružila ZDA pri diplomatskem bojkotu zimskih olimpijskih iger na Kitajskem prihodnje leto, še ni izjasnil. »Temeljito in v sodelovanju z mednarodno skupnostjo se bomo posvetovali in sprejeli odločitev,« je dejal Scholz.