V bolnišnicah zdravijo 45 bolnikov s covidom-19 manj kot dan prej, medtem ko intenzivno nego potrebujeta dva bolnika manj. Najmlajši bolnik v enoti intenzivne terapije je star 28 let.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 27.247 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1687, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1292.

Število aktivnih okužb je bilo v ponedeljek za 1451 nižje kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa je bilo nižje za 76. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh se je glede na dan prej znižalo za 69.

V primerjavi z minulim ponedeljkom, ko je delež pozitivnih testov znašal 39,5 odstotka, so tokrat potrdili 532 okužb manj, prav tako so opravili manj testov, in sicer 816. Število aktivnih okužb se je od minulega tedna znižalo za 9848. V ponedeljek so opravili tudi 95.318 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.235.290 ljudi, kar je 59 odstotkov prebivalstva. Delež cepljenih z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov.

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.159.685 ljudi oziroma 55 odstotkov populacije. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 65 odstotkov starejših od 18 let in 76 odstotkov starejših od 50 let. S poživitvenim odmerkom je bilo doslej cepljenih 325.416 oseb, kažejo podatki vlade.

Komisija za medicinsko etiko za uporabo proticovidnega zdravila Lagevria

Komisija RS za medicinsko etiko, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, nima etičnih zadržkov za predpisovanje in uporabo zdravila Lagevria, znano tudi kot molnupiravir. Meni, da prinaša pomemben napredek pri omejevanju epidemije. Zdravilo, ki sicer še ni registrirano, je v uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila.

Agencija po navedbah komisije za medicinsko etiko meni, da je zdravilo bolnikom s covidom-19 mogoče predpisovati kljub temu, da še ni registrirano. Predpisovati ga je mogoče odraslim, ki še ne potrebujejo podpore s kisikom, a je glede na njihovo zdravstveno stanje verjetno, da se bo bolezen razvila v nevarno hujšo obliko. Zdravilo naj se predpiše v prvih petih dneh po začetku simptomov oziroma kolikor mogoče zgodaj po potrditvi covida-19. Predpisuje naj se ga ne nosečnicam, navodila agencije povzemajo na komisiji.

Že zaključene in še trajajoče raziskave po navedbah komisije potrjujejo učinkovitost Lagevrie pri preprečevanju težjega poteka ali smrti zaradi covida-19, zato menijo, da ta prinaša pomemben napredek v dosedanjem omejevanju epidemije s cepivi in omejitvenimi ukrepi.

Zdravnikom, ki bodo predpisovali zdravilo, komisija svetuje, naj bolnike, ki izpolnjujejo pogoje za njegovo uporabo, predhodno natančno seznanijo z nameni uporabe, zdravilnimi lastnostmi in morebitnimi sopojavi. Pojasnilo je lahko tudi pisno, pri čemer naj bo napisano tako, da ga lahko razume vsakdo. »Ko je bolnik o vsem seznanjen, naj se sam in brez kakršnega koli pritiska odloči, ali se bo z Lagevrio zdravil ali ne,« navajajo. Bolnik naj privolitev tudi podpiše, v času do registracije zdravila pa naj bolnikovo soglasje parafira še zdravnik, dodajajo.

Zdravnikom komisija še priporoča, naj učinke novega zdravila in morebitne sopojave spremljajo in beležijo pri vsakem bolniku posebej, za same zdravnike pa naj se organizira lokalna izobraževanja.