Podjetje je kapitalsko podprl sklad World Fund, ki pomaga podjetjem, ki s pomočjo novih tehnologij prispevajo k manjšemu ogljičnemu odtisu, v sodelovanju z Agfunderjem ter drugimi poslovnimi angeli iz pospeševalnikov Y Combinator in Fitbit. Tako so se Bevu odprla vrata do množične proizvodnje njihovega fileja mignona oziroma pljučnega zrezka, izdelanega iz popolnoma rastlinskih surovin, ki so ga doslej na inovativnem stroju, ki rastlinske beljakovinske izolate pretvori v vlakna, po teksturi podobna mesu, izdelovali zgolj v vzorčnih količinah. Podjetje bo s finančnim prilivom zgradilo proizvodne prostore v Domžalah in zaposlilo nove sodelavce, svoj produkt pa bo prodajalo v supermarketih in restavracijah ter v omejenih količinah prek spleta.

Popolno posnema najboljše kose mesa

Juicy Marbles je izdelek, ki ni samo eden v vrsti rastlinskih nadomestkov mesa, kot so denimo hamburgerji, temveč tudi po videzu, okusu in teksturi popolno posnema najboljše kose mesa. »Odločili smo se, da začnemo s filejem mignonom, ker je dragulj sveta zrezkov in najbolje prikazuje našo tehnologijo marmoriranja. Prav ta tehnologija je naša največja prednost na trgu,« je za spletni portal Techcrunch povedala ekipa startupa, ki jo sestavljajo Tilen Travnik, Luka Sinček, Vladimir Mićković in Maj Hrovat. Zaradi zahtevne teksture in kompleksnosti maščobnega marmoriranja je proizvodnja takega mesnega nadomestka za vegetarijance, vegane ali ljudi, ki želijo namesto mesnih uživati rastlinske beljakovine, izziv, ki se ga niso lotila niti največja prehranska podjetja.

»Dolgoročno želimo postati prepoznavni ne le po naših filejih mignonih, najdražjih kosih mesa, ampak tudi po zrezkih sirloin, rump, file, tomahawk in wagyu,« so povedali člani ekipe. »File mignon želimo dolgoročno narediti cenovno dostopnejši, glede na različno ekonomičnost zaradi rastlinskega izvora,« izpostavljajo. Primarna beljakovina v njihovih izdelkih je soja, ki je tako hranljiva kot trajnostna, v prihodnosti pa si želijo ustvariti tudi meso, ki bi nadomestilo tunino, čeprav v tem primeru ne bi bili prvi na trgu. V Bevu dodajajo, da njihovi rastlinski zrezki vsebujejo nenasičene maščobe in manj natrija v primerjavi s pravim mesom, zato je tega priporočljivo v prehrani zamenjati tudi iz zdravstvenih razlogov.

Trg je poln slabih nadomestkov

Danijel Višević, glavni partner sklada World Fund, je ob investiciji povedal, da je v zadnjih letih prišlo do tektonskega premika v smeri razvoja rastlinskih nadomestkov mesa. »Razvoj poganja generacija, ki želi resnično spremeniti planet in kar najbolje poskrbeti za svoje zdravje. A hkrati je trg poln slabih nadomestkov, ki zahtevnim kupcem ne ustrezajo. Potem so tukaj še tisti, ki se ne želijo popolnoma odreči užitkom ob izbranem kosu mesa. Ekipa Juicy Marbles to dobro razume. Njihov realistični in premišljeni pristop v kombinaciji z njihovo tehnologijo je končno našel manjkajoči košček sestavljanke. Veseli smo, da se jim pridružujemo in da smo lahko priča njihovi rasti.«