Po rezultatskem izkupičku je za slovenskimi biatlonci vikend za pozabo. Konec tedna sta na zasledovalni tekmi v Östersundu v moški in ženski konkurenci nastopila le Miha Dovžan in Lovro Plank, ki sta ostala brez točk. Jakov Fak se je nastopu zaradi mraza odpovedal ter na začetku sezone v skupnem seštevku zaseda skromno 37. mesto.

Včerajšnji junak je bil Norvežan Vetle Sjastad Christiansen, ki je za 9,8 sekunde ugnal Šveda Sebastiana Samuelssona in za enajst svetovnega prvaka s Pokljuke Francoza Emiliena Jacquelina. Christiansen, na četrtkovem sprintu peti, si je edino strelsko napako privoščil na tretjem postanku in vseskozi ohranjal stik z vrhom. Do končne odločitve je prišlo na zadnjem streljanju, ko je zadel vseh pet tarč, Francoz in Šved pa sta morala v kazenski krog ter med seboj odločala o drugi stopnički zmagovalnega odra. Močnejši je bil Samuelsson, ki je dvema zmagama v sezoni dodal še drugo mesto in utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Trenutno je predvsem v smučini premočan za tekmece, saj si je danes privoščil skupaj kar štiri kazenske strele, a bil ves čas v boju za stopničke.

Tudi pri ženskah je šla zmaga na Norveško. Zasledovalno tekmo je v soboto dobila Marte Olsbu Roeiseland. Za deseto karierno zmago v svetovnem pokalu je 30-letnica iz Arendala premagala Francozinji Anais Bescond in Anais Chevalier-Bouchet. Slovenk ni bilo na startu. Roeiselandova, sicer 11-kratna svetovna prvakinja, je na zadnji strelski nastop prišla skupaj še s štirimi tekmovalkami, nato pa po ničli stoje in hitrem teku v zadnjem krogu ugnala najbližji francoski zasledovalki. Bescondova je bila na strelišču brezhibna, a ni mogla ogroziti Roeiselandove, ki jo je z enim zgrešenim strelom prehitela za 4,8 sekunde. Chevalier-Bouchetova je zaostala sedem sekund z eno napako na strelišču.

Biatlonsko karavano v tem tednu v avstrijskem Hochfilznu čakajo sprinta, zasledovanji in obe štafeti.