So vam pogodbo za glavnega trenerja že podaljšali, sklenjena je bila namreč le do konca leta?

Dejansko smo bili v klubu dogovorjeni, da se zgodba odvije do konca sezone, potem pa se bomo usedli in pogovorili, kako naprej, kakšne korake sprejeti.

Celje je vaš klub, tu ste odrasli, imate zato kaj več kredita kot vaši predhodniki?

V nogometu ni kreditov. Dokler vodstvo vidi, da obstaja možnost napredka in je zgodba pozitivna, ni nikakršnega problema, ko pa se začuti, da tega ni več, ni pomembno, kdo vodi klub, temveč je pomemben le interes kluba in temu primerno je treba odreagirati.

Ruske investitorje verjetno zanima Celje, ki bo igralo všečen nogomet in se vključilo v boj za državnega prvaka. Se motim?

Vsekakor je dolgoročni cilj kluba biti v vrhu slovenskega nogometa in nekaj narediti tudi v Evropi. S tem namenom so se ruski investitorji tudi odločili za vstop v klub. Smo na začetku zgodbe, za katero verjamem, da bo uspešna. Delamo dobro, za igralce pa je pomembno, da se zavedajo, da lahko trenirajo v miru in zasledujejo končni cilj.

Slovenska liga je zelo konkurenčna, vsak lahko premaga vsakogar. Si upate napovedati, kako visoko lahko Celje seže do konca sezone?

Ne želim ničesar napovedovati, dejstvo pa je, da želimo na vsaki tekmi doseči pozitiven rezultat. Idealno bi bilo, če bi nam uspelo na nekaj tekmah zapored zmagati, dejansko pa je liga takšna, da se lahko kaj hitro vmešaš v boj za vrh ali pa pristaneš v spodnjem delu lestvice. Sam sem realen, upam pa, da bomo na zadnjih dveh tekmah, ki nas še čakata letos, dosegli dve zmagi in zbrali maksimalno število točk. Tako bi bili v položaju, ki bi bil v nadaljevanju sezone obetajoč.

Ko ste konec septembra prevzeli dirigentsko palico, ste dejali, da bodo nogometaši na vsaki tekmi od sebe dali zadnje atome moči. Ste z njihovo zavzetostjo zadovoljni?

Generalno gledano sem zadovoljen, so pa določeni trenutki, ko bi lahko odigrali bolje. Tudi na zadnji tekmi proti Mariboru, ki smo jo izgubili z 0:1, bi lahko iztržili več. Naredili smo nekaj nepotrebnih tehničnih napak, z več energije in želje bi lahko bila podoba boljša. O tem se bomo s fanti še pogovarjali. Sem pa na splošno zadovoljen s pristopom tako na treningih kot tekmah.

Ruski vlagatelji so dejali, da so v Celje prišli, da bi delali dolgoročno. Je to za vas super, ker niste pod pritiskom takojšnjega uspeha?

Rusi želijo klub razvijati naprej. Dobro vedo, česa si želijo, ves čas spremljajo, kaj se v klubu dogaja. Se bo pa na tej poti marsikaj spreminjalo, morebiti tudi trener in igralci, nihče nima garancije, da bo zraven, saj je vse odvisno od kakovostnega dela in uspehov. Klub se mora razvijati v pozitivno smer, če tega ne bo, bo gotovo prišlo do sprememb. Če pa želimo biti dolgoročno uspešni, neki večji rezi niso dobrodošli. Upam, da se bo zadeva odvijala pozitivno.

Pred časom so bili v klubu Ukrajinci, pa se je zgodba končala slabo, klub pa se je znašel na robu obstoja.

Mislim, da so se odgovorni v klubu iz tiste zgodbe nekaj naučili. Ljudje, ki so danes v klubu, imajo čiste namene, razmišljajo tudi o nadgradnji infrastrukture, kar je v vsakem klubu zelo pomembno, zato mislim, da se tista zgodba ne bo ponovila.

So plače redne? Verjetno niso ravno visoke, sploh v primerjavi z Olimpijo in Mariborom?

Dejansko ne vem, kakšne so plače v klubu, ker se s tem ne obremenjujem. Imamo svoj proračun, ki ga izpolnjujejo v skladu z dogovori, kar je najbolj pomembno.

Se z Valerijem Kolotilo, generalnim direktorjem kluba, in Genadijem Golubinom, športnim direktorjem, pogosto slišite? Vam bosta v nadaljevanju sezone namenila kaj denarja za okrepitve?

Pogovarjamo se dnevno, bodisi po treningu ali pa se slišimo vsaj po telefonu. Razmišljamo o tem, kako moštvo osvežiti. Neke želje obstajajo. Sta iz nogometnega sveta, tako da imata kar nekaj poznanstev. Če se bo treba okrepiti, se bomo okrepili.

Poleti je prišlo namreč kar nekaj okrepitev, zvečine mladih in nadarjenih nogometašev. Omenimo zgolj Tjaša Begića in Žana Medveda. Bo takšna politika kluba tudi v prihodnje?

V klubu želimo imeti ravnovesje med mladimi in bolj izkušenimi fanti, kar se potem pozna tudi v garderobi. Zavedamo se, da smo pripeljali nekaj nogometašev, ki imajo svetlo prihodnost, pomembno pa je, da se vsak zaveda svoje vloge, ki jo ima v moštvu. Samo tako lahko mladi rastejo in se razvijajo.

V Celju pogrešamo vašega sina Svita, ki se pri 19 letih uvršča med najbolj nadarjene nogometaše svoje generacije. Igra v Olimpiji. Je tamkajšnje okolje primerno za njegov razvoj?

Mislim, da je Celje za razvoj vsakega nadarjenega nogometaša idealno okolje, pri nas ga lahko pravilno usmerimo. Sina ne bi hotel posebej izpostavljati. Trenutno igra v Olimpiji, razvija se zaenkrat dobro, ga pa čaka še veliko dela.

Verjetno si želite, da bi stopal po vaši poti in nekoč oblekel reprezentančni dres? Vi ste himno poslušali 19-krat.

Seveda si želim, da bi uspel, a v nogometu je kar nekaj stvari, ki se ti morajo poklopiti, dejansko moraš biti tudi ob pravem času na pravem mestu. Ključno je seveda trdo delo, ki je osnova vsakega uspeha. Tega se tudi sam zelo dobro zaveda.

Potem ko so Celjani v sezoni 2019/20 osvojili zgodovinski naslov, so se v minuli sezoni borili za obstanek. Zakaj takšna nihanja?

To so stvari, ki so v nogometu normalne in se dogajajo mnogim klubom, ne samo našemu. Poglejte na primer Muro, ki je imela velika nihanja, ali pa Koper, ko je nazadnje postal državni prvak. V klubih, kjer niso vajeni stalnega uspeha, so takšna nihanja normalna. Potrebnega je veliko znanja in potrpežljivosti, da vedno odreagiraš na pravi način.

Kdaj bo Celje znova v šampionski formi, da bo državni prvak?

Upam, da čim prej, je pa to težko napovedati. Naša želja je, da vsakega pol leta zgodbo nadgradimo, da bomo vedno bolj kakovostni in pripravljeni na še večje uspehe.