Norvežani so slavili v postavi Sivert Guttorm Bakken, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen. Predvsem v tretji predaji so po zaslugi mlajšega od bratov Boe prišli do manjše prednosti, a jo zanesljivo zadržali do konca.

Slovenci so na pot krenili z Miho Dovžanom, ki pa je po slabšem strelskem nastopu Jakovu Faku predal kot 16. z zaostankom 53 sekund. Najboljši slovenski biatlonec je nato zelo dobro opravil svoje delo. Najprej je brez poprave zadel vseh pet tarč leže in napredoval na deseto mesto. Stoje pa je nato porabil en dodaten naboj, v teku pa pridobil še dve mesti ter Lovru Planku predal kot osmi s 50 sekundami zaostanka.

Na četrtkovem sprintu se je mladi Planko z 49. mestom uvrstil na zasledovalno tekmo, v štafeti pa je sprva zadržal osmo mesto po streljanju leže, stoje pa je moral kljub popravam enkrat v kazenski krog. Roku Tršanu je predal kot 14. z zaostankom 3:08,8 minute za Norvežani.

Tršan je porabil vsega en dodaten naboj na strelišču, a je v teku precej izgubljal in v cilj prišel kot 15. z zaostankom 4:32 minute. Skupno so Slovenci porabili 11 dodatnih nabojev in šli enkrat v kazenski krog. V celotni lanski sezoni Slovenija ni bila slabša kot 12.

»Prva štafeta v sezoni z novim članom Lovrom Plankom. Miha Dovžan je začel dokaj dobro, Jakov je nadaljeval v redu. Potem se je Lovru zapletlo pri streljanju stoje. To mu ne gre zameriti, je bila le njegova prva štafeta v svetovnem pokalu. Rok Tršan je na strelišču opravil v redu, a je na progi izgubil še nekaj mest. Tako da na koncu z uvrstitvijo ne moremo biti zadovoljni,« je preizkušnjo povzel glavni trener slovenskih biatloncev Janez Marič.

»Svoj nastop bi ocenil za zelo dobrega. Predvsem tekaško je bilo precej bolje kot na prejšnjih tekmah. Tudi na streljanju sem popravil to napako, ki sem jo naredil nazadnje, ko sem zaradi mraza streljal počasneje. Potem je na sprinterski preizkušnji to izpadlo, kot da sem namesto treh kazenskih krogov tekel štiri in je bil rezultat res slab. Upam, da bom tudi jutri hitro streljal in tekaško napredoval, da pridobim čim več mest,« pa je po svojem nastopu dejal Fak.

V nedeljo se bo spored svetovnega pokala v Östersundu končal z žensko štafeto (12.35) in moško zasledovalno tekmo na 12,5 km (15.15).

Na prvi preizkušnji slovenske zasedbe ne bo, na moški tekmi pa bodo nastopili Lovro Planko, Miha Dovžan in Jakov Fak, ki pa imajo z 49., 51. oziroma 60. mestom slabše izhodišče v lovu na vidnejše uvrstitve.