Po besedah predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića so povabili na miren, glasen upor ljudstva na Trgu republike, ki bo hkrati festival svobode. Stevanović je v svojem govoru na Trgu republike pozval k odpravi covidnih ukrepov in zamenjavi oblasti. Zanj so nesprejemljivi poskusi uzakonitve obveznega cepljenja, pa tudi kaznovanje neposlušnih in deseti protikoronski zakon. Nasprotovanje ukrepom, pa tudi cepljenju proti covidu-19 je izrazilo tudi več drugih govornikov.

Protestniki so se po približno dveh urah odpravili po mestnem središču in se nekaj časa zadrževali na Prešernovem trgu. Spremljalo jih je več policistov. Okoli 15. ure pa jih je policija zaustavila na Trgu Ajdovščina in neprijavljen shod razpustila. Protestniki so vztrajali kljub pozivom policije, naj se razidejo in naj ne ovirajo prometa. Do prerivanja med protestniki in policijo je prišlo na Miklošičevi cesti, ko jim je policija zaprla pot. Nekaj protestnikov so tudi pridržali, glavnina protestnikov pa se je ob okoli 15.30 razšla.

Ker so shodi neprijavljeni in organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, so za red skrbeli policisti, sodelovali so tudi vodniki psov in konjenica. Po pojasnilu Policijske uprave Ljubljana so s pozivanjem in usmerjanjem udeležencev shoda preprečevali ogrožanje ljudi in premoženja, vzdrževali javni red in mir ter zagotavljali varnost cestnega prometa.

Notranje ministrstvo (MNZ) namerava od domnevnih organizatorjev protestov izterjati stroške, ki naj bi jih z varovanjem shodov imela policija. V tožbah bi zahtevali povrnitev škode, ki je med varovanjem teh shodov nastala policiji. Gre za stroške kadrovskih in materialnih virov, ki so nujno potrebni za zagotovitev javnega reda in miru in uspešno izvedbo varovanja, je sporočila policija.

Epidemiološka slika se v zadnjih dneh izboljšuje

Epidemiološke razmere v državi se sicer že nekaj časa izboljšujejo, kljub temu pa je v državi po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje 30.432 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje okužb znaša 1851, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 1443. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 1029 covidnih bolnikov, 259 jih potrebuje intenzivno nego, kar je manj kot prejšnje dni.

Vlada je od izbruha epidemije covida-19 lani spomladi v potrditev v DZ poslala že več t. i. protikoronskih zakonov, predlog novega z dodatnimi 180 milijoni evrov ukrepov za omilitev posledic epidemije je potrdila 19. novembra. Po njem se bo najbolj ranljivim skupinam izplačal poseben dodatek. Vlada predlaga tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija 2022.