Zmagovalka smukaškega seštevka v minuli zimi, Goggia, je deveto smukaško zmago v karieri osvojila z velikansko prednostjo 1,47 sekunde pred drugouvrščeno Američanko Breezy Johnson. Štuhčeva na 20. mestu je za Goggio, ki jo je pred petimi leti prav v Lake Louisu premagala za svojo prvo zmago, zaostala več kot tri sekunde (+3,24). Razlika med Štuhčevo in Johnsonovo (+1,77 sekunde) je bila tako le malenkost večja kot razlika med Američanko in Italijanko na vrhu razpredelnice uvrščenih po koncu smuka.

Na progo, kjer je 31-letna Mariborčanka Štuhec v svoji karieri že dvakrat zmagala, se je podala s številko 19. Na zahtevni snežni podlagi se dvakratna svetovna prvakinja ni najbolje znašla. Že v zgornjem ravninskem delu, kjer je navadno med najboljšimi, si je privozila precejšen zaostanek. Tudi v nadaljevanju Ilka ni naredila vidnejše napake, a prave hitrosti ni razvila. Zaostanek se je povečeval skozi vsak sektor. Goggia je bila najhitrejša že na edinem uradnem treningu, na katerem je bila Štuhčeva druga.

Ilka z rezultatom ni zadovoljna

»Z vožnjo in rezultatom ne morem biti zadovoljna, to ni to, kar sem si želela. Na nekaterih delih sem zapeljala malce izven idealne smeri, a prav velike napake nisem storila. Kaj točno je šlo narobe, bom ugotovila šele na video analizi. Sedaj moramo poiskati, kaj je šlo narobe in to popraviti. Sami pogoji na progi pa so bili, glede na razmere v zadnjih dneh, kar dobri. Ponekod je bilo malce bolj mehko, kot bi si želeli oziroma smo tukaj vajeni. Vseeno mislim, da so organizatorji in vsi delavci naredili dobro delo,« je iz Kanade po koncu tekme sporočila slovenska smukaška šampionka, s petimi smukaškimi zmagami v svetovnem pokalu najuspešnejša Slovenka v kraljevski disciplini.

V Lake Louisu bodo drevi z začetkom ob 20.30 po srednjeevropskem času pripravili še en smuk. Štuhčeva se bo na popravni izpit odpravila kot druga na startu, takoj za Nemko Kiro Weidle. Zmagovalka prve preizkušnje Goggia bo nosila številko 5. Številko 5 je nosila tudi na prvem smuku.

Druga Slovenka Maruša Ferk, ki je v petek vpisala 36. čas, bo drugi ženski smuk sezone začela s startno številko 39.