Kot je danes objavil evropski statistični urad Eurostat, se je v območju z evrom oktobra na mesečni ravni obseg trgovine s pogonskimi gorivi povečal za 1,3 odstotka in obseg trgovine z neživilskimi izdelki za 0,4 odstotka. Obseg trgovine s hrano, pijačo in tobakom je bil nižji za 0,1 odstotka. V EU se je obseg trgovine s pogonskimi gorivi povečal za 1,3 odstotka, z neživilskimi izdelki za 0,6 odstotka, s hrano, pijačo in tobakom pa za 0,2 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, je najvišjo rast beležila Slovenija (+13,0 odstotka), sledili sta Portugalska (+2,3 odstotka) in Danska (+2,2 odstotka). Največji padec so imele Latvija (-5,4 odstotka), Avstrija (-2,87 odstotka) in Estonija (-2,6 odstotka).

V letni primerjavi, glede na oktober 2020, se je v območju z evrom obseg trgovine s pogonskimi gorivi povečal za 8,5 odstotka in obseg trgovine z neživilskimi izdelki za 2,5 odstotka. Obseg trgovine s hrano, pijačo in tobakom je bil manjši, in sicer za 1,2 odstotka. V EU se je obseg trgovine s pogonskimi gorivi povečal za 9 odstotkov, z neživilskimi izdelki pa za 3,8 odstotka. Tudi v EU je obseg trgovine s hrano, pijačo in tobakom upadel, za 0,8 odstotka.

Tudi v medletni primerjavi je imela najvišjo rast Slovenija (+34,3 odstotka), sledili sta Poljska (+12,4 odstotka) in Estonija (+11,0 odstotka). Največji padec so beležile Nemčija (-2,8 odstotka), Latvija (-2,3 odstotka) in Irska (-1,9 odstotka).