Če v vsakdanjih pogovorih besedno zvezo »lanski sneg« skladno z njenim prenesenim pomenom uporabljamo, kadar želimo poudariti nepomembnost nečesa v sedanjosti, pa je bil prav lanski sneg na Pokljuki pred nekaj tedni deležen osrednje pozornosti. S pomočjo lanskega in predlanskega snega, shranjenega na posebni deponiji, so namreč na tej gorenjski planoti v Športnem centru Pokljuka na Rudnem polju že na začetku novembra uredili kilometer in pol prog za smučarske tekače. Te niso bile na voljo samo tistim, ki smučarski tek ali biatlon trenirajo, pač pa jih lahko uporabljajo tudi rekreativni tekači.

Izpraznili deponijo lanskega in predlanskega snega

Delavci Športnega centra Triglav Pokljuka so v sodelovanju s Športnim društvom Pokljuka poskrbeli, da je bila Pokljuka prvi zimskošportni center v Sloveniji, kjer so bili smučarski teki mogoči na snegu. Proge so bile urejene za drsalno tehniko in rekreativnim tekačem ter drugim snežnim navdušencem na voljo vsak dan od 12. do 16. ure. Kot je znano, je uporaba smučarskotekaških prog na Pokljuki plačljiva, dnevna vozovnica stane šest evrov, cenik je objavljen na spletni strani Športnega centra Triglav Pokljuka. Tam objavljajo tudi obvestila, kdaj smučarski teki niso možni, saj morajo proge tudi urejati.

Za potrebe ureditve proge je športni center izpraznil deponijo, na kateri je bilo 12.000 kubičnih metrov snega iz lanske in predlanske zime. Na Pokljuki je tako najboljšim slovenskim biatloncem in tekačem pred začetkom sezone omogočen tudi prepotreben trening na snežni podlagi. »Še en razlog, da smo sneg razgrnili in pripravili že tako zgodaj, je to, da v letošnji zimski sezoni Pokljuka ne bo gostila tekmovanja za svetovni pokal, bo pa gostila odprto evropsko prvenstvo in pokal IBU v biatlonu za mlajše člane, ki bo potekal od 17. do 23. januarja prihodnje leto,« so nas opozorili. V športnem centru se tako v teh dneh osredotočajo na zagotavljanje kakovostnih pogojev za trening športnikov in užitek rekreativcev.

Že prvi dan našteli okoli 200 smučarskih tekačev

Rekreativni smučarski tekači si lahko opremo tudi izposodijo, izposojevalnica je odprta od 12. do 15. ure, vendar pa morajo kandidati za izposojo izpolnjevati pogoj PCT. »Uporaba tekaških prog je možna samo ob upoštevanju vseh ukrepov Vlade RS o obvladovanju širjenja covida-19,« še opozarjajo na Pokljuki.

Sicer pa so proge za smučarski tek na Pokljuki odprte že dobre tri tedne, tako da jih je preizkusilo že mnogo tekačev. »Kot prvi so snežno podlago preizkusili slovenski biatlonci, ki so že prvi dan opravili prvi trening, za njimi so se zvrstili drugi športniki, po 12. uri pa so bile proge na voljo tudi vsem rekreativnim navdušencem. Skupno smo prvi dan našteli kar 200 tekačev,« so sporočili iz pokljuškega športnega centra. Dodali so, da je iz dobička nedavnega svetovnega prvenstva Športno društvo Pokljuka mladim biatloncem podarilo tudi novo športno opremo – 57 parov tekaških smučarskih čevljev, 97 parov tekaških palic in kar 100 parov tekaških smuči.