Decembrski prazniki se hitro približujejo. Žal veliko prostih dni okoli božiča in novega leta ne bo, je pa skok na Obalo vedno dobra ideja. In tako za tiste, ki si bodo vzeli nekaj dni za oddih, kot za dnevne obiskovalce so mesta ob morju poskrbela za pravo praznično vzdušje.

V Portorožu letos tudi drsališče

Praznične luči se bodo v občini Piran prižgale 3. decembra. Na ta dan se bo odprl tudi božično-novoletni sejem v parku hotela Kempinski Palace, ki bo od 20. decembra do 2. januarja odprt vsak dan, do takrat pa poteka le ob koncih tedna. Kot so napovedali pri Turističnem združenju Portorož, si želijo obiskovalcem pričarati praznično vzdušje, a hkrati poskrbeti za njihovo in našo varnost. »Zato bodo vsi dogodki potekali v skladu z aktualnimi odloki in priporočili NIJZ. Za obisk sejma bo obvezen pogoj PCT, določena bo smer gibanja, priporočena bo varnostna razdalja med obiskovalci, med stojnicami bo zagotovljena ustrezna razdalja, v parku pa ne bo organiziranih dodatnih spremljevalnih prireditev. Seveda se bomo ob morebitni spremembi ukrepov nemudoma prilagodili,« so še povedali.

Letošnja novost bo drsališče v nekdanjem skladišču soli Grando v Portorožu. To bo odprto od 15. decembra do 15. januarja. Lep praznični program so pripravili tudi v Avditoriju Portorož, kjer bodo decembra potekale številne predstave za otroke in odrasle ter koncerti različnih izvajalcev. Med drugim bodo v Avditoriju in v piranskem gledališču Tartini nastopili Slavko Ivančič in Drago Mislej - Mef, Žiga Rustja, Jure Lesar, Romana Krajnčan in Daniel Malalan, Oto Pestner in 3 Big Band Orchestra, Orkester Slovenske filharmonije in Tadej Toš. Kar nekaj prireditev pa pripravljajo še drugi organizatorji. V Piranu bo od 22. decembra do 2. januarja potekala Tartinijeva božičnonovoletna tržnica. Manjkal ne bo niti tradicionalni novoletni skok v morje 1. januarja 2022 na portoroški plaži. Več o decembrskih prireditvah najdete na spletni strani www.portoroz.si.

V Izolo vabi Ledeni otok

Za praznično vzdušje bodo odlično poskrbeli tudi v Izoli. V okviru Centra za kulturo, šport in prireditve Izola se bo zvrstilo kar nekaj manjših kulturnih dogodkov v parku Pietro Coppo ter na Lonki pod skupnim imenom »Ledeni otok«. Različni izvajalci se bodo predstavili izolskemu občinstvu vse do 9. januarja 2022. Program za otroke se bo začenjal ob 17. uri, glasbeni koncerti pa ob 19. uri. Glede na program bo zadnje dni v letu najbolj zabavno prav na Lonki. Tako bo 30. decembra ob 17. uri otroke obiskal dedek Mraz. Sledila bo glasbena animacija z Romano Krajnčan, nato pa koncert zasedbe Kompanija Izolana in Vlada Kreslina. Najdaljšo noč v letu bodo ljudje v Izoli dočakali v družbi glasbenih skupin HELP, Tribute to Beatles in Primorskih fantov. Tistim, ki jim ne bo zmanjkalo moči, pa bodo 1. januarja v novem letu nadaljevali v družbi Elvis Presley tribute ter s Tulijem Furlaničem in Kamnolomi.

Čarobnost decembra v Kopru

V Kopru so s tradicionalnim prižigom praznične razsvetljave mesta že pohiteli. Kljub temu pa množične prireditve, ki smo je bili vajeni v preteklih letih, zaradi slabih epidemioloških razmer v državi letos ne bo. Praznična okrasitev mesta obsega več kilometrov utripajočih svetlobnih verig, svetleče elemente z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije v toplih in hladnih odtenkih, ki so mestnim ulicam in trgom nadeli praznično podobo.

S sobotnim prižigom novoletnih luči v Kopru se je začela letošnja Fantazima, ob tej priložnosti je v Taverni zaživelo tudi drsališče, ki so se ga razveselili predvsem najmlajši. Skladno s priporočili NIJZ bo za starejše od 12 let obisk drsališča možen le ob izpolnjevanju pogoja PCT, zanje bo obvezna tudi obrazna maska. Za mlajše teh omejitev ne bo. »Kljub odpovedi prvih dogodkov ostajamo optimistični in načrtovanega programa v celoti še ne nameravamo odpovedati, saj si želimo, da bi ljudje tudi letos občutili čarobnost decembra in prazničnih dni. Vse predvidene aktivnosti bomo seveda prilagajali trenutnim razmeram in pri tem sledili priporočilom NIJZ,« so nam sporočili iz Mestne občine Koper in dodali, da so za letošnji december sicer predvideli pester glasbeni program z nastopi zasedb Hamo & Tribute 2 Love, Paul Grem, Joker Out, Primorski fantje, Challe Salle, Luigi z bandom in Rewind Vasco Rossi Tribute ter Help! A Beatles Tribute Band.

Sobotne in nedeljske dopoldneve bo popestril otroški program, za najmlajše bi radi organizirali tudi prihode decembrskih dobrih mož – Miklavža s koncertom Romane Krajnčan, Božička z nastopom Aloha Christmas Show Smooth Banda in Ota Pestnerja ter dedka Mraza v sklopu Silvestrovanja za otroke in koncerta skupine Čuki. »V načrtih prav tako za zdaj ostajata božični sejem, ki ga bomo izpeljali med 23. in 26. decembrom, in silvestrovanje na Titovem trgu s koncertom skupin Ne me jugat in Big Foot Mama.« Za dodatno popestritev programa bodo poskrbeli ekipa Radia Capris in pestra gostinska ponudba v lesenih prazničnih hiškah Fantazime, ki bodo postavljene na Titovem trgu in pri nekdanji Upravi za pomorstvo nasproti Taverne. Več o decembrskem programu lahko najdete na: visitkoper.si.