Večina Zagrebčanov in rednih obiskovalcev, ki se v hrvaško prestolnico vračajo v času adventa, se bo strinjala, da je Zagreb eno najlepših mest ravno v prazničnem času.

Advent so v Zagrebu porazdelili na 15 lokacij

Adventnih »kotičkov« v mestu Zagreb je zares obilo. Zabava, odlična hrana in pijača, prireditve za otroke, takšni in drugačni kulturni dogodki ter resnično božično doživetje vas bodo spremljali na številnih zagrebških ulicah. Ob tradicionalnih hrvaških igračah, ki so motiv letošnjega Adventa Zagreb, poseben poudarek letos namenjajo kulturnim in glasbenim dogodkom, ki bodo obiskovalce na najlepši način pospremili v praznično razpoloženje in pričakovanje božiča. V času prireditve Advent v Zagrebu bo na sporedu kar 14 glasbenih programov s skupno 129 koncerti, kjer bodo med drugim nastopili zagrebški solisti, Zagrebški komorni orkester in številni drugi vrhunski hrvaški glasbeniki ter mladi zvezdniki, pred katerimi je obetavna prihodnost. Nekaj zagrebških muzejev, kot so Muzej umetnosti in obrti, Etnografski muzej, Muzej razpadlih razmerij in Muzej čokolade, se bo vključevalo v občasne programe in druge dogodke, kot so: predstave v HNK, Gavella v tunelu Grič, Projekt Ilica: Q'ART, Advent Run, Advent v Vidri in posebni programi, ki so pripravljeni za najmlajše.

Letos ni najbolj priljubljene atrakcije, Ledenega parka na Tomislavcu, niti hiše na Zrinjevcu. Namesto drsališča na Tomislavcu so tam postavljene silhuete drsalcev. Je pa mesto skupaj s partnerji uredilo enajst lokacij v Donjem mestu: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J. J. Strossmayerja, Trg kralja Tomislava, Evropski trg, prehod Oktogon, Trg Republike Hrvaške, Trg Mažuranića, Matica hrvaških obrtnikov, ALU in Tunel Grič ter štiri v Gornjem gradu: Trg sv. Marka, Park Bele IV., Gradeška planota in Strossmayerjeva promenada.

Praznično in zabavno na Krku

Že tradicionalno bo v prazničnem vzdušju ves decembrski čas tudi na otoku Krku. Na območju pred Velikim parkom v mestu Krk se letos med 27. novembrom in 24. decembrom pripravlja prava adventna zgodba, katere zaplet sestavljajo različne vsebine, namenjene širšemu občinstvu. Organizator zagotavlja, da ne bo manjkalo niti praznične kulinarične ponudbe. Za izvedbo dogodka, ki bo praznični čas na Krku zagotovo še polepšal, naredil barvitega in toplejšega, sta skupaj stopila Zavod za turizem mesta Krk in Kulturni center mesta Krk. Program adventne prireditve na Krku lahko glede na vrsto vsebin, ki jih ponuja, razdelimo na več delov. Zato bodo vse obiskovalce mesta v času adventa pričakali pravljičarji in gledališke predstave za otroke, prav tako koncertne predstavitve priznanih hrvaških glasbenikov, otroškega pevskega zbora in marljivih udeležencev dveh glasbenih delavnic. V Galeriji Decumanus bo potekala božično-novoletna razstava. Ob tako pestrem programu bo zagotovo še dovolj časa, da se prepustite praznični glasbi ob čaju ali kuhanem vinu.

Povabilo na Festival čokolade

Advent v Opatiji (od 20. novembra do 9. januarja) prinaša mesec in pol uživanja v najlepših zimskih doživetjih. Sladki konec tedna na Festivalu čokolade, razkošna dekoracija v parkih, živa glasba v večernih urah ter kulinarični in zabavni programi so glavni aduti najlepšega adventa ob morju. Konec leta bo Opatiji znova prinesel novo različico Festivala čokolade. Pravljično vzdušje razkošno okrašenega adventnega mesta bo odlična kulisa za vrhunske sladice, ki se bodo ekskluzivno za 15. festival čokolade vrnile v Kristalno dvorano hotela Kvarner. Od 3. do 5. decembra bodo obiskovalci sejma Čokoladna čarovnija lahko okusili dobrote približno dvajsetih domačih in tujih proizvajalcev ter doživeli še veliko sladkih presenečenj, ki so jih pripravili organizatorji. To bo enkratna priložnost za uživanje v edinstvenih sladicah, ki jih je, razen v specializiranih trgovinah butičnih čokoladarjev, mogoče kupiti le na tem sejmu.