Odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel, Scholz ter voditelji nemških zveznih dežel danes razpravljajo o novih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa v Nemčiji. Scholz je na srečanju že dejal, da »se zaveda, da so med poslanci potekale medstrankarske razprave« o obveznem cepljenju in je izrazil naklonjenost takšni ureditvi, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vir pri SPD.

Obvezno cepljenje verjetno februarja ali marca

Scholz je nato v pogovoru za Bild TV dejal, da bo nemški parlament pozval, naj do konca leta glasuje o zakonu, s katerim bi obvezno cepljenje proti covidu-19 v Nemčiji uvedli za vse. »Moj predlog je, da (...) poslanci dajo v parlament predlog o obveznem cepljenju,« je dejal Scholz in pojasnil, da naj bi obvezno cepljenje začelo veljati februarja ali marca.

Merklova tako kot Scholz podpira obvezno cepljenje proti covidu-19. Po poročanju nemških medijev je Scholz na današnjih pogovorih tudi dejal, da podpira dodatne omejitve za necepljene, vključno s prepovedjo vstopa v trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin.

Nemčija se sooča z rekordnimi novimi okužbami z novim koronavirusom in zaradi tega naraščajočim pritiskom na bolniške postelje na intenzivni negi. Med ukrepi, o katerih danes poteka razprava, so zaprtje gostinskih lokalov in klubov ter omejevanje velikih dogodkov.

Več nemških zveznih dežel je že odpovedalo božične sejme ter necepljenim prepovedalo dostop do javnih prostorov, kot so telovadnice in drugi prostori za prostočasne dejavnosti. Kritiki sicer menijo, da različna pravila povzročajo zmedo, današnji pogovori pa bi morali prinesti enotnejša pravila za vso državo.

Današnji sestanek poteka le nekaj ur po tistem, ko je nemško ustavno sodišče razsodilo, da je nemška vlada delovala v skladu z ustavo, ko je letos spomladi uvedla omejitev gibanja in stikov. Ukrepi so po mnenju nemškega ustavnega sodišča sicer resno vplivali na temeljne pravice državljanov, a so bili v skladu z delom ustave o delovanju v izjemni ogroženosti zaradi pandemije.

V Združenih arabskih emiratih z vsaj enim odmerkom cepljeni vsi prebivalci

Združeni arabski emirati (ZAE) so sporočili, da so postali prva država na svetu, kjer so vsi prebivalci prejeli vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19.

Dva odmerka cepiva je po podatkih nacionalnega urada za krizno upravljanje (NCEMA) medtem prejelo okoli 90 odstotkov prebivalstva ZAE. Država je s tem postala vodilna v svetu tudi po polni precepljenosti, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa.

Država je približno 10 milijonom prebivalcev skupaj zagotovila skoraj 22 milijonov odmerkov cepiva, je v ponedeljek tvitnila NCEMA. V ZAE, ki so pri kampanji cepljenja že od vsega začetka zastavili hiter tempo, so na voljo tudi že poživitveni odmerki.

V državi trenutno beležijo manj kot 100 novih okužb na dan. Prejšnji teden sta po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa in NCEMA za posledicami covida-19 umrli dve osebi.

Večino prebivalcev ZAE predstavljajo delavci migranti iz azijskih držav, kot so Indija, Bangladeš in Pakistan. Cepljenje kljub temu ponujajo vsem prebivalcem, ne glede na njihov izvor.

Pod podatkih univerze Johnsa Hopkins ZAE po precepljenosti sledita Singapur s skoraj 88 odstotki in Portugalska z okoli 87 odstotki, še poroča dpa.