Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough se je na današnji novinarski konferenci zahvalil programskemu svetu RTVS, ki je v ponedeljek z 17 glasovi potrdil programsko-produkcijski načrt (PPN) za leto 2022. »Mislim, da je načrt dober in veseli me, da je to prepoznala večina programskih svetnikov. Mislim, da so tudi svetniki skupaj z nami prepoznali nujno potrebnost sprememb. Le na ta način se bomo razvijali, rasli in bogatili naše vsebine za naše poslušalce, bralce in gledalce,« je dejal.

Finančna plat ostaja izziv, a je po njegovih besedah to hkrati »priložnost, da se javna RTV postavi ob bok evropskim javnim servisom, da se približa poslušalcem, bralcem in gledalcem ter da znova postane spoštovanja vreden javni medij«. »Zavedamo se, da bo nujen dialog tudi z ustanoviteljem, kako na dolgi rok zagotoviti finančno vzdržnost našega delovanja,« je še povedal.

Areh: Zgledujemo po oddajah najuspešnejših evropskih javnih televizij

Največje spremembe se obetajo na TVS. »Glavno vodilo pri spremembah PPN za 2022 je bilo, da poskušamo prisluhniti čim večjemu številu naših gledalcev, njihovim željam, interesom in zahtevam, ki kot davkoplačevalci financirajo naš program. Ponosni smo, da se zgledujemo po oddajah najuspešnejših evropskih javnih televizij, kot so BBC, ZDF in ORF,« je povedal vršilec dolžnosti direktorja TVS Valentin Areh.

»Z novim programom bomo uspeli gledalcem zagotoviti pet ur več izobraževalnega programa, osem ur več oddaj o kulturi, 65 ur več informativnega programa, 58 ur več razvedrilnih vsebin in kar 438 ur več športnih vsebin,« je dodal.

Pri tem zasledujejo cilj višanja gledanosti TVS, posebno pozornost pa so po Arehovih besedah namenili tudi oddajam posebnega javnega pomena. Trajanje osrednjega Dnevnika bodo omejili na 20 minut, kot je dolga oddaja ZDF Heute, Odmeve pa na 25 minut kot Zeit im Bild. »Gledalci si bodo po novem lahko ogledali tudi kulturne novice po Dnevniku. Tako kultura ne bo več odrinjena na konec programa,« je povedal.

Slovenska kronika bo po novem na sporedu tudi v soboto in nedeljo, s čimer povečujejo delež lokalnih vsebin. »Informativnega programa ne krčimo, ampak ga bomo še razširili, in sicer na 2. programu Televizije Slovenija uvajamo nov večerni informativni blok, kjer bomo posebno pozornost namenili tudi novicam iz sveta in analizam mednarodnih dogodkov. S prenosom vsebin dosedanje oddaje Globus v ta blok bomo gledalcem lahko zagotovili kar 63 odstotkov več novic iz sveta kot doslej. Ponudili jim bomo tudi novice s področja zdravja, potrošništva, gospodarstva, znanosti in tehnologije, kar je pomembna novost na slovenskih televizijah. Ne bomo razočarali niti gledalcev športnega programa,« je še povedal Areh.

Več bo razvedrilnih oddaj, zlasti v najbolj gledanih terminih, med drugim nova oddaja Podarim dobim. »Opredelili smo novo poslanstvo javne televizije po zgledu BBC, in sicer da je to ne zgolj informiranje, ampak tudi zabava in razvedrilo,« je dejal.

Direktor Radia Slovenija Mirko Štular je pojasnil, da je njihova mreža v zadnjih letih uspela povečati doseg poslušalcev in da bodo na tem delali tudi v prihodnje. »V letu 2022 so naš primarni fokus mlada občinstva, digitalni portfelj in razvoj, pa tudi glasbena ponudba,« je dejal. Med drugim je navedel krepitev ponudbe podcastov, projekt Peking doma in praznovanje 50 let Vala 202.

Kolektiv informativnega programa TVS: Ne zavračamo dialoga z vodstvom, še naprej bomo iskali rešitve

V kolektivu informativnega programa TVS po potrditvi programsko-produkcijskega načrta za 2022 poudarjajo, da ne zavračajo dialoga z vodstvom in bodo še naprej iskali rešitve, da preprečijo dolgoročno škodo za RTVS. Hkrati opozarjajo, da jih je vodstvo sicer pozvalo k dialogu, a vsebinske spremembe ob sprejetem načrtu skorajda niso več mogoče.

»Pogovori in poskusi vzpostavitve dialoga so sicer potekali ves čas, naši predlogi so bili popolnoma jasni, a vodstvo jih večinoma ni upoštevalo,« so v odzivu zapisali v kolektivu informativnega programa Televizije Slovenija (TVS).

Kot so še navedli, je pri sprejemu programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 200 prevladal argument moči in ne moč argumentov. Svetniki in vodstvo so popolnoma prezrli pozive in resne argumentirane pomisleke kolektiva informativnega programa, da bodo z novim PPN marginalizirali informativni program TVS, torej informativne vsebine v javnem interesu, izpostavljajo v kolektivu. Kot so še spomnili, je 94 odstotkov zaposlenih v informativnem programu pozvalo programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS), naj premisli o predlogu načrta in naj predlog vodstva zavrne.

Ob tem se v kolektivu zahvaljujejo kolegom iz drugih enot RTVS, stanovskim organizacijam, sindikatom, strokovni javnosti, predstavnikom civilne družbe, nevladnim organizacijam, bralcem in gledalcem, ki so jih podprli pri prizadevanjih »ohraniti relevantne informativne vsebine tam, kjer so gledalci nanje navajeni, to pomeni v ustaljenih terminih na 1. sporedu«.

Vodstvo RTVS je danes tudi sporočilo, da bo za v. d. odgovornega urednika imenovalo Jadranko Rebernik, ki PPN ne podpira, ampak mu tudi ne nasprotuje. Kot ob tem poudarjajo v kolektivu informativnega programa TVS od odgovornega urednika pričakujejo jasno vizijo, na podlagi tega pa se bodo izrekli o podpori v. d. odgovornega urednika. »Ustvarjalci informativnih vsebin bomo ne glede na spremembe še naprej zasledovali javni interes ter visoke profesionalne in produkcijske standarde,« so napovedali.