V načrtu za obnovljeno katedralo, ki bo predvidoma svoja vrata znova odprla leta 2024, so biblični citati, ki bodo v različnih jezikih projicirani na stene, ter nove umetniške instalacije, ki jih bodo namestili na mesta redko uporabljenih spovednic iz 19. stoletja, je besede duhovnika Gillesa Drouina, ki vodi projekt obnove notranjosti cerkve, povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem bi zamenjali stole z bolj udobnimi klopmi, ki bi jih po potrebi lahko tudi pomaknili pod tla, da bi bilo več prostora za turiste. V načrtu so tudi manjše luči, namesto stropnih, ki bi dajale vtis večje intimnosti pri mašah, ki jih je letno 2400, in pri 150 koncertih letno, piše AFP.

Ob spremembe se je že spotaknilo nekaj konzervativnejših poznavalcev. Načrt bo nacionalni komisiji za kulturno in arhitekturno dediščino predstavljen prihodnji teden, medtem ko nekateri mediji, denimo britanski Spectator magazine, opozarjajo, da bi lahko iz cerkve nastal »politično korekten Disneyland«, poln »čustvenih prostorov« in »svetovljanskih poti odkrivanja«.

Drouin je zanikal pomisleke in poudaril, da si želi biti Notre-Dame sakralni prostor, ki pa bi obenem tudi sprejemal in informiral ljudi, ki ne prihajajo iz krščanske kulture.