Čeprav se je deveti del Hitrih in drznih (Fast and Furious) šele dobro poslovil od kinematografov, se že šušlja o tem, kako bo videti deseti del, ki naj bi končno zaokrožil zgodbo in končal sago, ki vedno znova privlači množice, vsebinsko pa se je že zdavnaj sfižila in močno odmaknila od osnove, ki je bila namenjena predvsem ljubiteljem hitrih štirikolesnikov. Pred kratkim je kost za glodanje oboževalcem vrgel prvi obraz te franšize Vin Diesel, ki je k snemanju 10. dela javno povabil Dwayna Johnsona, s katerim sta že nekaj časa na bojni nogi, zaradi česar ga tudi ni bilo v devetem delu. Ali se bo The Rock vrnil, še ni znano, je pa ta z mislimi očitno bolj pri morebitnem nadaljevanju filma film, avto, Hobbs & Shaw, spinoffa Hitrih in drznih, v katerem igra skupaj z Jasonom Stathamom.

Izpolnjena želja

»Med snemanjem tega filma sem res užival in idejo za nadaljevanje že posredoval scenaristom in producentom. Idejo, v katero smer bi šli z mojim likom Hobbsa. Vsi so bili navdušeni, več pa ne bi izdal – le to, da bi šlo za nekakšno antitezo filmom Hitri in drzni, da bi vse skupaj zaključili nedvoumno, na način, da Hobbs odjaha v sončni zahod,« je pred dnevi v intervjuju za Sirius XM povedal Dwayne Johnson in dodal, da bodo film zagotovo posneli, le da še ne ve, kdaj. Dokaj drugačen od Hitrih in drznih pa je bil sicer že prvi del Hobbs & Shaw, saj v njem ni bilo nobenih avtomobilskih dirk, nobenih predelav avtomobilov v dirkaške, pač klasična povsem nerealistična akcija, ki pa je vseeno vsebovala izjemen avtomobil in izjemno avtomobilsko preganjanje po Londonu. Z mclarnom 720S.

Ta je bil v vlogi tistega, ki beži, na motociklu ga je lovil Brixton Lore (Idris Elba), za volanom mclarna pa ni bil Hobbs, temveč Deckard Shaw (Statham), ki je med vožnjo zapeljal tudi pod tovornjak in se uspešno znašel na drugi strani. »Na ta avto sem čakal res dolgo, vso svojo kariero. Pravzaprav sem sam izrazil željo, da bi ga vozil v filmu, in producenti so mi končno namenili mclarna,« je po koncu snemanja povedal Jason Statham, čigar liku, ki ga v filmu igra, bi težko bolj pristajal kak drug štirikolesnik kot prav omenjeni superavto britanske proizvodnje.

Onesposobili varnostne sisteme

Mclaren 720S je sicer na cestah od leta 2017, leta 2019 so ga na newyorškem avtomobilskem salonu proglasili za najboljši avtomobil visokih zmogljivosti na svetu, gre pa za superšpornika z metuljastimi vrati, ki ga poganja 4-litrski bencinski motor V8 s kar 530 kilovati oziroma 720 konji (od tod tudi številka 720 v imenu) moči. Do hitrosti 100 kilometrov na uro se izstreli v vsega 2,9 sekunde, po 7,8 sekunde pa je že pri 200 kilometrih na uro. Najvišjo hitrost doseže pri neverjetnih 341 kilometrih na uro, med snemanjem filma pa je avto Jasona Stathama navdušil do te mere, da si je takoj po koncu snemanja kupil zelo podobnega, le da v kabrioletski različici spider.

Pri snemanju Hobbs & Shaw so uporabili pet mclarnov, kot vselej pri filmih, povezanih s Hitrimi in drznimi, vse od tretjega dela (Tokyo Drift) naprej, pa jih je priskrbel koordinator Dennis McCarthy. Ta je povedal, da pri takšnem avtomobilu ni treba spreminjati ničesar, edino, kar so naredili, je bilo, da so onesposobili nekatere varnostne sisteme, kot sta ABS ali sistem proti zdrsu, da je bilo kaskaderjem lažje uganjati različne trike. In teh med vožnjo dejansko ne manjka.