S Telekoma Slovenije so danes sporočili, da nameravajo po petih letih poslovanja prenehati z dobavo elektrike. Konkretnih razlogov za nenadno odločitev podjetje v sporočilu za javnost niso navedli.

Z dobavo elektrike bo podjetje uradno prenehalo s 1. januarjem 2022, svojim strankam pa predlagajo, naj si čim prej najdejo novega naročnika. Pri tem opozarjajo, da lahko prehod k drugemu dobavitelju traja tudi mesec dni. Pravočasna menjava distributerja elektrike je pomembna, saj bodo vsi uporabniki, ki jim to do 31. decembra 2021 ne bo uspelo, skladno z energetsko zakonodajo z januarjem prešli na sistem zasilne oskrbe. Ta je bistveno dražji od prejemanje električne energije od distributerja. Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) gospodinjstvom za kilovatno uro po višji tarifi namreč računa 0,23662 evra, za nižjo tarifo 0,15406 evra, za enotno tarifo pa 0,21794 evra.

Postopek menjave dobavitelja električne energije je po korakih predstavljen na spletni strani Agencije za energijo in spletni strani sistemskega operaterja SODO.

Prekinitev Telekomovega poslovanja na področju distribucije električne energije bo vplival na dva odstotka slovenskih gospodinjskih odjemalcev oziroma okoli 20 tisoč gospodinjstev. Predvsem gre za naročnike še drugih Telekomovih storitev. Prenehanje dobave elektrike prek Telekoma po zagotovilih podjetja na naročniška razmerja za mobilne, fiksne in ostale komunikacijske storitve ne bo imelo nobenega vpliva.