Mesec dni in pol po presenetljivi volilni zmagi je vodja češke desnosredinske koalicije Skupaj Petr Fiala včeraj postal novi premier. A bolj kot ta navsezadnje pričakovani korak so bile v ospredju okoliščine, v katerih se je zgodil. Predsednik države Miloš Zeman, ki po pristojnostih imenuje premierja, je v svoji rezidenci to storil izza stekla, ker je bil prejšnji teden pozitiven na novi koronavirus.

V sobani rezidence so postavili veliko kocko iz pleksi stekla, v katero so vodila le vrata, skozi katera so pripeljali Zemana, ki je v invalidskem vozičku zaradi drugih zdravstvenih težav. Predsednik je na tak način formalno ostal v izolaciji, ki mora na Češkem ob okužbi z virusom trajati dva tedna. Spremljali so ga zdravstveni delavci v polni zaščitni opremi. Zeman je tiste v sobani na drugi strani stekla nagovoril po mikrofonu in ob tem dejal, da se bo v prihodnjih tednih pogovoril s kandidati za ministre, čeprav je odločitev o vladni ekipi v rokah Fiale, je poročal BBC.

Novi premier je dejal, da pričakuje potrditev vlade v dveh tednih, do 13. decembra. Med prednostnimi nalogami bo reševanje energetske krize po propadu zasebnega ponudnika električne energije in plina Bohemia Energy, ki je imelo 900.000 odjemalcev in so ga pokopali dvigi cen na trgu, rebalans proračuna za leto 2022 s poskusom zniževanja primanjkljaja ter seveda covidna kriza. Številne bolnišnice na Češkem so ustavile nenujne posege zaradi ene najvišjih stopenj širjenja virusa na svetu ob evropsko podpovprečni precepljenosti. Včeraj je v Pragi več tisoč ljudi protestiralo proti omejitvam v javnem življenju.

V vladi še zavezništvo Piratov in Županov

Fialova koalicija Skupaj, sestavljena iz sredinskih in desnosredinskih strank, je na volitvah 8. in 9. oktobra za dobre pol odstotne točke presenetljivo premagala stranko Ano (Da) dosedanjega premierja Andreja Babiša in dobila 71 sedežev v dvestočlanskem parlamentu. Fiala vlado sestavlja skupaj z zavezništvom strank Piratov in Županov, ki je dobila 37 sedežev.

Babiš, ki so mu pred volitvami škodovala razkritja tako imenovanih pandorinih dokumentov iz davčnih oaz, je ostal brez zaveznikov, da bi še enkrat sestavil vlado, in je poraz priznal. Zeman je sicer njegov politični zaveznik in sprva se je ugibalo, da mu bo morda vseeno podelil mandat za sestavo vlade, pa ga je potem v začetku novembra zaupal Fiali.

Povolilno obdobje so precej zaznamovale predsednikove zdravstvene težave, saj so ga dan po volitvah odpeljali v bolnišnico na intenzivni oddelek zaradi nerazkrite kronične bolezni, znano pa je, da ima sladkorno bolezen. Zeman je bolnišnico zapustil v soboto, s koronavirusom pa se je po uradnih pojasnilih okužil na intenzivni negi. ba, agencije