Zakaj v Telekomu Slovenije podpirate projekt Gazela?

V Telekomu Slovenije podpiramo projekt Gazela, ker z enostavnim poslanstvom poišče inovativna, učinkovita in najuspešnejša podjetja, ki odstopajo od povprečja. Gre za podjetja, ki z uspešnimi zgodbami tudi nam dajejo dodaten zagon in motiv, da smo še boljši. In da razvijamo sodobne IKT-rešitve, ki tudi njim olajšajo poslovanje.

Kako lahko po vašem hitrorastoča podjetja pripomorejo k blaginji države?

Takšna podjetja so praviloma generator dodane vrednosti – za zaposlene, družbo in gospodarstvo. Obenem nam velikokrat predstavljajo vzor in dajejo motivacijo, da je z vztrajnostjo, znanjem, pogumom in kreativnostjo mogoče doseči še tako visoke cilje.

Telekom Slovenije je prepoznan kot družbeno odgovorno podjetje. Komu najpogosteje priskočite na pomoč?

V Telekomu Slovenije dejavno prepoznavamo priložnosti, kjer lahko s svojim znanjem, s finančnimi sredstvi in z drugimi viri prispevamo k razvoju družbenega in gospodarskega okolja, v katerem delujemo. Pri tem podpiramo organizacije in projekte s področja športa, kulture, izobraževanja in humanitarnosti ter pomagamo pomoči potrebnim posameznikom. Kot vodilni slovenski operater, vpet v okolje, v katerem delujemo, želimo namreč družbi, v kateri delujemo in živimo, odgovorno vračati. Tako smo na primer med največjimi podporniki slovenskega športa in naših športnikov, ob letošnjih olimpijskih igrah so Primož Roglič, Tadej Pogačar in Janja Garnbret, vsi so kasneje osvojili tudi olimpijske medalje, nastopili tudi v naši tržno-komunikacijski kampanji. Ob tem pa tudi v izjemnih okoliščinah, v katerih smo se skupaj znašli ob epidemiji novega koronavirusa, ostajamo srčni in odgovorni. Zdravstvenim ustanovam smo donirali sredstva za nakup zdravstvene opreme in postelje za porodnice s koronavirusom, oskrbovancem domov za starejše, ki so v določenem obdobju ostali brez vsakršnih stikov z zunanjim svetom, smo omogočili brezplačno klicno in video komunikacijo z bližnjimi, učencem iz socialno ogroženih okolij smo namenili tristo mobilnih modemov in jim zagotavljamo brezplačen mobilni prenos podatkov za šolanje na daljavo, številnim osnovnim šolam smo donirali računalniško opremo, podprli smo humanitarne organizacije, ki lajšajo osamljenost in nudijo pomoč starejšim, ki živijo sami in ki so v tovrstnih situacijah še posebej ranljivi, ter ob tem izvedli še mnogo ostalih projektov. Uporabnikom in podjetjem kljub izjemnim obremenitvam omrežja in zaposlenih vseskozi zagotavljamo tudi nemotene komunikacijske storitve, saj je v izjemnih situacijah potreba po komunikaciji še pomembnejša kot sicer.

Kateri so tisti poudarki, ki bi jih želeli izpostaviti v trajnostnem razvoju Skupine Telekom Slovenije?

V Skupini Telekom Slovenije razvijamo najsodobnejše digitalne tehnologije in storitve, ki spreminjajo svet. S svojim znanjem, z načrtnim razvojem in z jasnim pogledom v prihodnost poenostavljamo življenja svojih uporabnikov ter jim zagotavljamo varnost in zanesljivost na vseh ravneh svojega poslovanja in storitev. Verjamemo v preproste in varne rešitve, pri tem pa pri svojem vsakodnevnem delu ravnamo skrbno, odgovorno in z mislijo, da z IKT-tehnologijo ustvarjamo dobro. Dobro za podjetje in zaposlene, dobro za delničarje, dobro za družbo, dobro za okolje in za vse deležnike. Načela trajnosti v največji možni meri vključujemo v poslovanje, izdelke, storitve in vsebine. Pri tem sledimo ciljem trajnostnega razvoja Organizacije združenih narodov kot ključne vsebine njene Agende 2030 in načelom modela ESG. S svojimi aktivnostmi bomo tudi v prihodnje omogočali prihranke ogljičnega odtisa tako sebi kot ostalim deležnikom.

Kakšni so vaši razvojni načrti?

Letos mineva natanko 30 let, odkar smo v Sloveniji uvedli mobilno telefonijo, ki nam je spremenila življenja, 20 let od uvedbe Monete, 18 let IPTV. Za nami je 30 let intenzivnega tehnološkega razvoja, katerega nosilec je in je bil Telekom Slovenije in družba Mobitel. V vsem tem času se je veliko spremenilo. Danes smo najnaprednejši slovenski ponudnik IKT-storitev, upravljamo z največjim in najboljšim mobilnim in fiksnim omrežjem, ki ga vsak dan uporablja več kot milijon Slovenk in Slovencev, smo zanesljiv partner svojih uporabnikov ter trdna opora slovenski družbi in gospodarstvu. In naredili bomo vse, da bo tako ostalo tudi v prihodnje. Prvi uvajamo nove tehnologije, na primer peto mobilno generacijo (5G), ki odgovarja potrebam sodobne družbe, za katero je na eni strani značilna hitra rast mobilnega prenosa podatkov, na drugi pa zahteva po vedno večji digitalizaciji gospodarstva. 5G bo omogočil fleksibilnost in optimizacijo strojev in robotov, prek senzorike bo zagotavljal še višjo raven kakovosti produktov, v praktično vseh gospodarskih vejah bo omogočil dodatne funkcionalnosti za še učinkovitejše delovanje, npr. operacije na daljavo, pametni promet itd. Hkrati razvijamo tudi mnoge napredne storitve, pa naj gre za glasovno upravljanje TV-vsebin s platformo NEO, storitve kibernetske varnosti, razvoj prilagojenih rešitev za podjetja ali razvoj na področju pametnih mest, skupnosti in rešitev interneta stvari. Smo v zaključni fazi priprave strateškega poslovnega načrta za naslednje petletno obdobje; razvoj in tehnologija nas bosta navduševala tudi v prihodnje.

Katere storitve ponujate podjetniškemu sektorju?

Podjetjem zagotavljamo celovito komunikacijsko rešitev. To pomeni, da pri nas dobijo odgovor na vse komunikacijske in informacijske potrebe, ob tem pa učinkovito poskrbimo tudi za kibernetsko varnost, ki je v obdobju pospešene digitalizacije ključna. Slednja je podjetjem prinesla veliko prednosti, na drugi strani pa so se v digitalnem svetu močno povečala varnostna tveganja. Pri tem bi še posebej izpostavil, da so kibernetski napadi usmerjeni tako proti posameznikom kot podjetjem in javnim ustanovam, še posebej so ranljiva mala in srednja podjetja, ki pogosto nimajo zaposlenih varnostnih strokovnjakov ali nameščene kibernetske zaščite. Zato smo zanje pripravili prilagojen paket storitev, ki vključuje implementacijo tehničnih rešitev, strokovno podporo ter spremljanje varnostnih dogodkov 24 ur na dan. Rešitve prilagajamo potrebam in velikosti podjetij ter poiščemo rešitev za vse – od najmanjših pa do največjih sistemov. Smo zanesljiv partner pri varni in enostavni digitalizaciji poslovanja.