Konec tedna bi moral prinesti pet tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Severni Ameriki, tri za moške v Lake Louisu v Kanadi in dve ženski v Killingtonu v ZDA, naposled pa jim je zaradi vremenskih nevšečnosti uspelo izpeljati le dve – v soboto moški smuk in včeraj ženski slalom. Na obeh se je pisala zgodovina, uspešno so nastopili tudi nekateri slovenski smučarji.

Mikaela Shiffrin izenačila dosežek Ingemarja Stenmarka

Potem ko so morali sobotni veleslalom zaradi premočnega vetra odpovedati po devetih tekmovalkah, so tretji slalom sezone v Killingtonu včeraj izpeljali uspešno, tako kot na obeh v Leviju pa sta bili med najboljšo petnajsterico dve Slovenki. Andreja Slokar je četrtemu in 15. mestu dodala deseto, Ana Bucik pa enajstemu in sedmemu dvanajsto. »Tekma je bila veliko težja od tistih v Leviju, je pa sneg zdržal bolje od pričakovanj. Na drugi progi sem bolj napadla in več tvegala. To je moj najboljši uvod do zdaj, je pa res, da bo na treningih zdaj treba iskati meje,« je povedala Ana Bucik. Točke je za 24. mesto in zelo soliden ekipni izkupiček osvojila tudi Meta Hrovat, a glavna zgodba je bila zagotovo zmagovalka, Američanka Mikaela Shiffrin. Tej je prvič v tej sezoni uspelo ugnati izjemno Slovakinjo Petro Vlhovo, ki je bila najhitrejša tudi po prvi vožnji, v Killingtonu je zmagala že petič zapored, skupno pa je dosegla 46. slalomsko zmago v karieri. S tem se je po številu zmag v posamezni disciplini izenačila z legendarnim Švedom Ingemarjem Stenmarkom, ki je medtem 46 zmag dosegel v veleslalomu. »Seveda mi vse skupaj nekaj pomeni, a vseeno je to le številka. Je pa posebna,« je bila zadovoljna Mikaela Shiffrin.

Dvojna avstrijska zmaga

Smukači so s prvo tekmo nove sezone namesto v petek opravili v soboto, ko se je vreme v Lake Louisu vsaj za silo umirilo. Z nastopom je bil lahko zelo zadovoljen tudi Boštjan Kline, ki je z enajstim mestom dosegel celo najboljšo slovensko moško uvrstitev v smukih na tem prizorišču; pred tem je bil pred štirinajstimi leti Andrej Jerman mesto slabši. Na tako dober rezultat je Kline čakal skoraj pet let – višje je bil namreč nazadnje februarja 2017 na dveh smukih v Kvitfjellu, kjer je zmagal in bil sedmi. »Zadovoljen sem. Odpeljal sem dobro in dosegel dober rezultat, oboje pa je tudi dobra popotnica za naprej,« je po tekmi povedal Boštjan Kline, ki je imel več težav v zgornjem delu, na precej izenačeni tekmi pa je za stopničkami zaostal za manj kot sekundo. Poleg Klineta sta bila na startu še dva Slovenca, a se jima ni uspelo uvrstiti med dobitnike točk. Na 33. mestu jim je bil precej blizu Martin Čater, medtem ko je bil Miha Hrobat 50. »Solidna tekma oziroma zelo dobra za Boštjana. Martin bi moral bolje izkoristiti svojo številko, a se ni znašel v težkih razmerah, Miha pa s preveliko željo oziroma preveč sile ni našel prave, hitre smučine. Za njiju ocena ne more biti dobra« je uvodno tekmo povzel trener Gregor Koštomaj.

Sedmo smukaško zmago v svetovnem pokalu je medtem osvojil Avstrijec Matthias Mayer, za dvojno slavje naših severnih sosedov pa je na drugem mestu poskrbel Vincent Kriechmayr. Dodajmo še, da je zgodovinsko zgodbo spisal tretjeuvrščeni Švicar Beat Feuz, zmagovalec smukaškega seštevka iz prejšnje sezone, ki se je že 41. v karieri uvrstil na smukaške stopničke – s tem se je izenačil z rekorderjema po številu stopničk na moških smukih v svetovnem pokalu, rojakom Petrom Müllerjem in Avstrijcem Franzem Klammerjem.