Slovenska skakalna pravljica ta konec tedna se je začela pisati točno opoldne po slovenskem času. Takrat so svojo drugo tekmo sezone v oddaljenem Nižnem Tagilu začele smučarke skakalke. Varovanke Zorana Zupančiča so že na drugi tekmi sezone jasno pokazale, da želijo uresničiti trenerjevo največjo željo – zmago v pokalu narodov. Da je Slovenija po prvem tekmovalnem koncu tedna na prvem mestu, je najbolj zaslužna Ema Klinec. Aktualna svetovna prvakinja je petkovemu drugemu mestu dodala še svojo premierno zmago v svetovnem pokalu. 23-letna skakalka, članica skakalnega kluba iz Žirov, je bila najdaljša v obeh serijah (92 m, 97 m). Prvič se je na najvišjo stopničko zavihtela s prednostjo 8,1 točke pred svojo dobro prijateljico Uršo Bogataj, ki je poskrbela za dvojno slovensko zmago. »Oblečeno imam rumeno majico! Zelo sem vesela za ekipo, ki je pripravila tak program. Dobro smo delali skozi vso poletno sezono,« je razloge za uspeh opisala Ema Klinec, ki je vodilna tudi v posamični razvrstitvi svetovnega pokala. »Naredila sem dva dobra skoka in to je bilo dovolj za skok na stopničke,« je bila prav tako s svojim nastopom zadovoljna Bogatajeva. Dvema Slovenkama je družbo na zmagovalnem odru delala Nemka Katharina Althaus.

Malce manj je bila s svojimi skoki zadovoljna branilka skupne zmage Nika Križnar, ki pa je kljub temu osvojila 7. mesto. Do točk je prvič v sezoni prišla tudi Špela Rogelj, ki je bila 24., Jerneja Brecel pa je bila 17. »Čeprav je polovica punc iz ekipe zadovoljnih, polovica pa ne, moramo iz Nižnega Tagila oditi zadovoljni. Domov se vračamo z rumeno majico in vodstvom v pokalu narodov. Le želim si, da skozi celotno zimo ohranimo ta nivo,« je bil razumljivo zadovoljen trener skakalk Zoran Zupančič.

Kobajaši še odnesel zmago Lanišku, veter pa ne

Po izjemnem nastopu deklet so na svoj račun prišli še fantje, ki svojim rojakinjam niso želeli ostati nič dolžni. V Ruki so imeli zato dve priložnosti in tudi orli so na severu Evrope pokazali, da zmorejo poseči na sam vrh. Po prvi seriji sobotne tekme je celo kazalo, da ne bodo zaostali prav nič. Anže Lanišek je namreč vodil, Timi Zajc pa je zasedal tretje mesto. Prav vseh pet slovenskih orlov na tekmi se je uvrstilo v finalno serijo.

V drugi seriji je skakalcem malce začel nagajati veter v hrbet, številni so imeli težave. Nista pa jih imela Peter Prevc in Lovro Kos, ki sta z izvrstnima finalnima skokoma močno napredovala. Najstarejši izmed bratov Prevc je z 28. mesta napredoval vse do 11., mladi Kos pa s 30. na 15. mesto, kar je bila zanj najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Malce slabši skok je v finalu izvedel Timi Zajc, ki pa se je z 9. mestom vseeno zavihtel v deseterico. Težke razmere pa prav nič niso zmotile Anžeta Laniška, ki je odločno naskakoval prvo zmago v svetovnem pokalu. Ko je pristal pri 140 metrih, je za trenutek nanjo že pomislil, a je izračun pokazal, da se je še petič v karieri moral zadovoljiti z drugim mestom. Pred njim je namreč skok brez napake uspel Japoncu Rjojuju Kobajašiju, ki je za skok, dolg 143 metrov, prejel tudi eno oceno 20 ter slovenskega orla premagal za 5,6 točke. Tretji Markus Eisenbichler je za zmagovalcem zaostal že več kot 20 točk. »Prvi skok je bil zelo dober, pri drugem pa sem malce zamudil na odskočni mizi, a vseeno izvlekel največ,« ni bil razočaran 25-letni Domžalčan, ki se je ves čas zavedal, da bo njegov čas že prišel.

In res je prišel. Popularni Žaba je imel novo priložnost točno 24 ur zatem. Znova je bil daleč najboljši med vsemi v prvi seriji, ko je skočil le pol metra manj od rekorda skakalnice (147 m). Kljub ekstremni daljavi mu je uspelo narediti popoln doskok in tako je tudi on prejel eno oceno 20. V finalni seriji je tekmovalcem tudi v nedeljo začel nagajati močan veter v hrbet in eden izmed teh sunkov je na skakalnico prišel ravno pred nastopom slovenskega šampiona. Žirija ni reagirala panično in je počakala, zbran je ostal tudi Lanišek. Kljub izjemno težki situaciji je zmogel 135 metrov, kar je bilo ravno na meji za prvo zmago v karieri. Sledilo je še nestrpno čakanje na izračun in potem trenutek olajšanja, ko se je na ekranu izpisala številka ena. »Skušal sem ostati le čim bolj miren in skočiti tako, kot znam,« je težke razmere opisal novopečeni zmagovalec. »Zmaga mi vliva veliko samozavesti, a se veliko ne bo spremenilo. Še vedno grem iz skoka v skok.« Uspeh Laniška sta dopolnila brata Prevc, ki sta se razvrstila na 5. in 6. mesto. Boljši je bil tokrat mlajši Cene. Točke je osvojil še Timi Zajc za 20. mesto. »Čestitati moram vsem fantom, še posebej pa Anžetu. Pokazal je, da je trenutno zelo močan. Se že veselim Wisle,« pa je bil zadovoljen trener Robert Hrgota.