Smučarski skoki so včeraj slovenski šport številka ena. Izjemen dan se je začel v Rusiji in zaključil na Finskem. Anže Lanišek je z dvema vrhunskima skokoma skočil tik pod sam vrh. Z izjemnim drugim skokom, za katerega si je priboril tudi eno oceno 20, ga je premagal Japonec Rjoju Kobajaši. Tokrat pa v slovenski izbrani vrsti trenerja Roberta Hrgoto ni zadovoljil zgolj Lanišek, ampak celotna ekipa, saj je do točk prišlo vseh pet slovenskih orlov.

Po prvi seriji še boljša slika

Izjemen slovenski uspeh se je napovedal že v prvi seriji, ko je bil pogled na rezultate še lepši kot na koncu. Lanišek je za 141 metrov zbral natanko 160 tok in je celo vodil. Imel je 1,4 točke prednosti pred Kobajašijem, tretje mesto pa je držal Timi Zajc, ki je ravno tako skočil 141 metrov, a je imel 3,2 točke zaostanka za reprezentančnim kolegom. Nasmeh na obraz Hrgote so narisali tudi Cene Prevc, ki je držal 16. mesto, povratnik v svetovni pokal Peter Prevc je bil 28., finale pa je na 30. mestu ujel še Lovro kos.

Kobajaši s perfekcijo odnesel zmago Lanišku

V drugi seriji so se rezultati premešali, saj je skakalcem začel nagajati tudi močan veter v hrbet. V težkih razmerah sta se odlično znašla Kos in Peter Prevc, ki sta močno napredovala po lestvici navzgor. Kos je prišel do 15. mesta, najstarejši izmed bratov Prevc pa celo na 11. mesto. Malce več težav je imel Cene Prevc, ki je zdrsnil na 20. mesto, vse oči pa so bile nato uprte še na zadnje skakalce na zaletni rampi. Manjša napaka pri odskoku se je pripetila Zajcu, ki ni bil tako sproščen kot v prvo. Zmogel je 119 metrov, za voljo odličnega prvega skoka pa je zadržal mesto v prvi deseterici in bil deveti. Za njim je nastopil Japonec Kobajaši in v težavnih razmerah skočil mojstrsko. Prikazal je tehnično brezhiben skok, za kar so ga nagradili tudi sodniki. 143 metrov je bila vržena rokavica Anžetu Lanišku, ki je edini še čakal na svoj nastop. Lanišek je pokazal mirnost, tudi v drugo je skočil zelo lepo in daleč. 140 metrov pa je na koncu pomenilo 5,6 točke zaostanka za včeraj izjemnim Japoncem. Tretje mesto je pripadlo Nemcu Markusu Eisenbichlerju.