Krščanski demokrati so pol leta pred volitvami, ki naj bi najkasneje potekale 24. aprila prihodnje leto, predstavili program, ki so ga naslovili »Verjamemo v sodelovanje.« In kot je poudaril predsednik stranke Matej Tonin, to ni zgolj predvolilni program stranke, ampak predlog vladnega programa 2022-2026. Ta je razdeljen na pet temeljnih sklopov, v katerem je na to podrobneje opredeljenih več politik.

Vlade ne bodo rušili

Predsednik NSi je v nagovoru razblinil kakršne koli špekulacije, da bi lahko NSi predčasno skrajšala mandat trenutni vladi, ki jo vodi SDS, ko bo v prihodnjih tednih na preizkušnji trdnost vlade zaradi interpelacij proti notranjemu ministru SDS Alešu Hojsu in okoljskemu ministru Andreju Vizjaku. O slednjem so v NSi sicer izjavili, da ne uživa več njihove podpore, se je pa odprlo vprašanje, ali bodo podprli interpelacijo, ki so jo vložile opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB. Predsednik SDS Janez Janša je namreč v nedavnem intervjuju za Radio Ognjišče izjavil, da če bi katerakoli koalicijska stranka podprla interpelacijo, bi to predstavljalo kršitev koalicijske pogodbe, kar bi pomenilo, da s tem tudi zapušča koalicijo.

Matej Tonin je na kongresu poslal v javnost sporočilo, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami. »Seveda so tudi v tej vladi težave. Povejte, v katerem zakonu jih pa ni. V koaliciji delujemo tako kot v naših domačih družinah. Ko pride do težav ali nesporazumov, ne postavljamo ultimatov, ampak iščemo rešitve. Mi probleme rešujemo in jih ne ustvarjamo,« je izjavil Tonin.

Prvak NSi se je dotaknil tudi opozicije, kjer je izpostavil dve stranki. Levico in LMŠ. Koordinatorju Levice Luki Mesecu je navrgel, da je presenečen nad spreminjanjem stališč. »Nikoli si nisem predstavljal, da bom kdaj doživel, da bo Luka Mesec zaskrbljen zaradi velikodušnosti državnih pomoči ljudem, ki so se zaradi pandemije znašli v stiski. Nekdanji zagovorniki državnih pomoči bi danes ljudem raje dali manj kot več,« je dejal Tonin. V NSi zaradi javnega dolga niso zaskrbljeni, ker da je pod evropskim povprečjem, za izposojeni denar pa da država danes plačuje nižje obresti kot v obdobju vlade Alenke Bratušek.

Ostro nad Šarca in blago o SDS

Nato pa je Tonin načel svojo priljubljeno temo, sokrajana predsednika LMŠ Marjana Šarca. »Marjan Šarec po naslednjih volitvah napoveduje vsesplošni revanšizem oziroma kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost. Za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja ne bi smelo biti prostora in proti temu se bomo borili z vsemi močmi,« je dejal Tonin. Ob tem pa napovedal, da bodo oni namesto revanšizma gojili politiko dialoga, »namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije.«

NSi v programu je na prvo mesto postavila zeleno socialno-tržno gospodarstvo (tu izpostavljajo ideje in gospodarski razvoj, solidarno in pravičn0 država), sledi sklop o dostopnem javnem zdravstvu, na tretjem mestu so ukrepi za uveljavitev politik, da bi bila država v službi človeka, četrti sklop predstavlja vsestranski razvoj človeka (kultura, znanje, pomladimo Slovenijo), na koncu pa program zaobjamejo s politikami za povezano in enakomerno razvito Slovenijo. In ko bodo ljudje dojeli, kako dobro ministrsko ekipo imajo v NSi in natančen program, bodo volivci »dovolj odločno podprli NSi,« meni Tonin, da bi se »izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS.«

Bolj kot nagovori posameznih ministrov iz vrst NSi (Janez Cigler Kralj, Jernej Vrtovec, Mark Boris Andrijanič), ki so bili polni nekritične samohvale, so odmevale enigmatične misli nekdanje predsednice NSi in evropske poslanke Ljudmile Novak, v katerih je zaznati drobec kritike na račun stranke, pa tudi vlade. »Prihodnje volitve v DZ bodo po nepojmljivi krizi epidemije najprelomnejše v zgodovini naše domovine (to namreč trdi opozicija, op.p.). Verjamem, da je Nova Slovenija ključ do družbenega in političnega ravnotežja, ki ga Slovenija po tej vladi nujno potrebuje,« je dejala Ljudmila Novak.