Predsednik LMŠ Marjan Šarec je na »digitalnem kongresu,« ki je bil s studiem vred organiziran v enem od ljubljanskih hotelov, sporočil, da s sprejetjem programa začenjajo tudi priprave na volitve. V prihodnjih tednih naj bi predstavili kandidate, ki bodo zastopali strankine barve v vseh 88 volilnih okrajih, in ministrsko ekipo. A še preden so se v LMŠ ozrli v prihodnost, so morali predelati še nekaj potez iz bližnje preteklosti.

Trpke izkušnje

Marjan Šarec se namreč v uvodnem nagovoru ni mogel izogniti vprašanjem o odstopu s položaja predsednika vlade januarja 2020. Preden je odgovoril na to ključno vprašanje, je opozoril, da so imeli leta 2018 po volitvah le dve možnosti: pustiti relativnemu zmagovalci SDS, da ob pomoči predsednika republike sestavi desno vlado, ali pa se potrudijo in oblikujejo drugačno vlado. »Kljub zavedanju, da je bilo naše število poslancev zgolj 13, smo se lotili tega procesa. Če se ga ne bi, bi imeli danes Poljsko in Madžarsko na domačih tleh,« je dejal Šarec. Da bi se temu izognili, so oblikovali prvo manjšinsko vlado v zgodovini Slovenije, ki da ni prihodnji vladi pustila le polne kašče, ampak tudi standarde, ki da so za »danes vladajoče nedosegljivi.« Šarec je ob pogledu na preteklost na svoj mlin napeljal tudi, da četudi so mu očitali, da je vlado preveč usmerjal na desno, zdaj spoznavajo (verjetno v Levici), kako je, »ko imamo resnično skrajno desno vlado, ki se ne ozira na prav nobeno demokratično normo.« Zdaj spoznavajo, je dodal Šarec, da vlada, ki jo je vodil s partnerji, niti ni bila tako slaba. Pri tem se je zatekel k citatu pisateljice Minne Antrim, da »izkušnja je dobra učiteljica, a pošilja visoke račune.« Nato pa je dodal, da zaradi tega vsi plačujejo previsoko ceno, zato upa, »da smo se res vsi kaj naučili iz tega.«

Vrnitev standardov

Za prihodnost LMŠ ponuja konsistentnost, saj da v stranki danes govorijo enako kot leta 2018. »Vsak, ki ima rad načelnost, konsistentnost in želi prihodnosti, bo volil LMŠ. Danes govorimo isto kot leta 2018, nismo se oklepali oblasti. Imeli smo visoke standarde, kar je za danes vladajoče znanstvena fantastika, ko nihče ne prevzema odgovornosti. Po volitvah nameravamo ravnati enako,« pravi Šarec.

Naslov programa Normalizacija, rešitve, razvoj naj bi izražal osnovne tendence stranke, ki je od sredine leta 2018 do februarja 2020 vodila manjšinsko levosredinsko vlado. V stranki so detektirali 78 izzivov, ki so pred slovensko družbo in državo, ponujajo pa 373 rešitev. Te pa so strnili v 12 ključnih. Normalizacija pomeni, je pojasnil Šarec, vrnitev slovenske demokracije v prvotno stanje, ponovno vzpostavitev neodvisnosti avtonomnih institucij in medijev. »Najprej moramo vzpostaviti pogoje, da se bo spet spoštovala demokracija,« pravi Šarec.

Urediti bo treba javne finance in preobraziti gospodarstvo, nadalje menijo v LMŠ. Na prvo mesto so postavili rešitev, ki je prej obljuba, da bodo nadaljevali z razbremenitvijo neto plač vsem zaposlenim, mladim omogočili pridobitve prvega lastniškega stanovanja, starejšim pa zagotovili človeka vredno starost. V programu na drugo mesto postavljajo javno zdravstvo, ki bi bilo dostopno vsem, na tretjem mestu po prioritetah je znanje, na četrtem zelene politike, na petem pa je »predvidljivo, stabilno in spodbudno gospodarsko okolje.« V LMŠ visoko med programskimi prioritetami ohranjajo napoved o spremembi volilnega sistema v bolj pravičnega z uveljavitvijo neobveznega relativnega prednostnega glasa na ravni volilnih enot.

S Toninom se ne bodo ukvarjali

V okviru koalicije KUL, ko so s SD, Levico in SAB podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, ne nameravajo nikomur metati polen, pa vendar v politiki da ni mogoče delovati več po starem, ko se nič ne spremeni. Šarec pravi, da bo morala leva sredina jasno povedati, kje in kaj ni dobro ter nato to tudi spremeniti. To se mora nanašati tudi na temo kadrovanja aktualne vlade, kjer so ljudje zasedali položaje, kljub temu, da ne izpolnjujejo pogojev, zato bi bilo prav, tako Šarec, da ljudem povedo, da bo po volitvah treba izpeljati menjave. Leva sredina je po njegovem prepričanju v preteklosti prevečkrat gledala stran in želela s tem biti všečna vsem, »zato pa smo danes tam, kjer smo.«

Na očitke predsednika NSi Mateja Tonina, da s tem LMŠ napoveduje revanšizem in poglabljanje kulturnega boja, je Šarec odgovoril, da ni nobenega dvoma, kdo v Sloveniji podpira diktaturo in kdo vztraja v aktualni vladi, ki je zakuhala škandal z delegiranimi evropskimi tožilci in na rob prepada potisnila STA. Predsednik LMŠ ne dvomi, da bodo ljudje znali ločiti zrnje od plev, ko se bo treba odločiti, kako naprej.