Nizozemske zdravstvene oblasti so danes potrdile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, doslej potrdili 13 primerov različice omikron. »Preiskave še niso končane. Novo različico bi lahko odkrili še v kakšnem vzorcu,« so po poročanju AFP sporočili s tamkajšnjega Nacionalnega instituta za javno zdravje.

Na Nizozemskem od petka od 12. ure velja prepoved letalskih poletov z juga Afrike. Vstop v državo so poleg tega prepovedali nedržavljanom Evropske unije, ki prihajajo iz Južne Afrike, Bocvane, Lesota, Mozambika, Namibije, Zimbabveja in Esvatinija.

Na Češkem so prvi primer nove virusne različice, ki se po prvih ugotovitvah zelo hitro širi, potrdili v bolnišnici v mestu Liberec na severu države. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so nedavno kot prvi potrdili primere nove različice, ima pa blage simptome bolezni.

Prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron so včeraj potrdili tudi v Münchnu na Bavarskem. Kot je sporočil bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek, sta oba potnika 24. novembra prispela z letalom iz Južne Afrike.

V Izraelu, kjer so novo različico prvič potrdili v petek, bo od danes zvečer veljala prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, so danes po navedbah AFP sporočili iz urada izraelskega premierja.

V Avstraliji pa so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike pripotovala v Sydney, so danes sporočile regionalne zdravstvene oblasti. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

Oboleli za zdaj z blažjimi simptomi

Bolniki, ki so se v Južni Afriki doslej okužili z novo različico koronavirusa omikron, za zdaj niso resneje zboleli, je sporočilo tamkajšnje zdravniško združenje. Simptomi so neobičajni, a blažji, bolniki predvsem poročajo o ekstremni utrujenosti, je za britanski BBC povedala predsednica združenja Angelique Coetzee.

»Bolniki povečini tožijo zaradi bolečin v telesu in utrujenosti, in sicer ekstremne utrujenosti. To opažamo pri mlajši generaciji, ne pri starejših ljudeh,« je pojasnila Coetzeejeva. Skrbi jo sicer, kakšen bo potek bolezni ob okužbi z novo različico pri starejših, sploh tistih s kroničnimi srčnimi boleznimi ali diabetesom.

Prav Coetzeejeva je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa prva posumila, da se je pojavila nova različica koronavirusa. V njeno ordinacijo v Pretorii so namreč v začetku novembra začeli prihajati bolniki z omenjenimi neobičajnimi simptomi covida-19.