Mobilnik nokia g20 je relativno velik. Debel je okoli 9,2 milimetra, tehta 197 gramov, diagonala zaslona pa meri 16,61 centimetra (6,5 palca). V dlani sedi varno, rebrasto plastično hrbtišče pa ščiti pred prijemanjem prstnih odtisov. Zaslon ima pri zgornji strani majhno zarezo za prednjo kamero in kar nekaj obrobe pri bradi. Zaslon je sicer IPS LCD s 60-herčnim (Hz) osveževanjem slike, kar je za ceno naprave pričakovano. Zelo špartanska pa je ločljivost, ki znaša 1600x720 oziroma 269 pik na palec (ppi).

K špartanski izkušnji prispeva tudi preostala strojna oprema. Prostora za shranjevanje je vsega 64 GB, kar ob naloženi osnovni programski opremi uporabniku ne ponuja veliko možnosti za dodatno shranjevanje na mobilniku. Glasbo in videovsebine bo treba uživati pretočno, tudi na možnost nalaganja izobilja drugih aplikacij ne gre računati. Je pa kapaciteto možno nadgraditi s spominsko kartico micro sd z zmogljivostjo do 512 GB. Delovnega spomina je 4 GB, kar je dovolj za osnove. Vse skupaj poganja Mediatekov vstopni procesor helio g35. V primerjavi z naštetim je naravnost baročno dekadentna kapaciteta baterije. Ta znaša 5050 milamperskih ur (mAh) in v kombinaciji z varčnim procesorjem in nizko ločljivostjo zaslona zadostuje za vsaj dva dneva zmerne rabe, morda celo tri. To je področje, na katerem nokia g20 zares blesti.

Vsaj ena kamera odveč

Nekaj drugega pa je uporabniška izkušnja. Tu se varčnost zopet močno pozna. Naprava je pohvalno opremljena z najbolj osnovnim in nenačičkanim Googlovim operacijskim sistemom android 11, z zagotovilom dveh let posodobitev. Kljub nenačičkanemu androidu se zna pri brskanju med meniji kdaj kaj zatakniti. Odpiranje aplikacij je počasnejše. Tudi sprožilnik za fotografiranje včasih spregleda ukaz. Igranje videoiger je omejeno na manj zahtevne. Pri akcijskih igrah kljub nizki ločljivosti zaslona in nastavitvi na najnižje grafične nastavitve zna prihajati do trzanja v napetih trenutkih, ko je trzanje najmanj dobrodošlo. Mobilnik prav tako ne podpira omrežij 5G, hkrati pa je omejen na wifi s frekvenco 2,4 GHz. Hitrejši 5-GHz wifi torej odpade.

Naprava ima poleg prednje kamere z 8 milijoni pik (MP) še štiri hrbtne objektive. Od tega je zares uporabna zgolj glavna kamera z ločljivostjo 48 MP. Ta v dobri svetlobi dela solidne fotografije za ta cenovni razred, ko so svetlobni pogoji slabši, pa kvaliteta fotografij drastično pade. Ultraširokokotna kamera premore vsega 5 MP, kar pomeni manj podrobnosti in manj jasno sliko. Kamera za bližinsko fotografijo z ločljivostjo 2 MP je bolj za okras kot kaj drugega, globinska kamera pa je zgolj v funkciji pomoči pri zameglitvi ozadja v portretnem načinu. Pri prednji kameri za sebke je zgodba podobna kot pri glavni kameri.

Mobilnik nokia g20 z maloprodajno ceno okoli 190 evrov sodi med vstopne naprave, na spletu pa smo naleteli tudi na cene okoli 163 evrov. Ceni je treba prilagoditi tudi pričakovanja. Kdor premore nekaj evrov več, lahko v zameno že hitro najde manj špartansko napravo.