Na prvi tekmi 11. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske v spremenljivih vetrovnih razmerah v Nižnem Tagilu v Rusiji se je uresničilo vse, kar so Slovenke napovedovale po zadnjem treningu v torek v Kranju. Avstrijka Marita Kramer je upravičila vlogo prve favoritinje, saj je letela v svojem razredu in zmagala s prednostjo 41,7 točke, ki je največja na tekmah žensk v svetovnem pokalu. Ema Klinec je z drugim mestom potrdila svoje napovedi o najboljših poletnih pripravah v karieri. Slovenke so svojo moč kot ekipa potrdile s četrtim mestom Urše Bogataj, osmim Nike Križnar, 23. debitantke Nike Prevc in 25. Jerneje Brecl. Le Špela Rogelj, ki je imela težave tudi z nizko zaletno hitrostjo, je ostala brez finala.

Urša Bogataj pol točke od tretje stopničke

Ema Klinec je v Rusijo dopotovala polna samozavesti, potem ko je v pripravah načrtno gradila formo in se postopoma privajala na nove smuči, saj je zamenjala proizvajalca. Klinčeva, svetovna prvakinja s srednje skakalnice, ki je še brez zmage v svetovnem pokalu, je bila že po prvi seriji druga, v finalu pa rutinirano ubranila uvrstitev. »Še nikoli nisem bila na stopničkah na prvi tekmi v sezoni, zato je veselje še toliko večje. Vse poletje smo trdo delali in veseli me, da smo kljub vetrovni loteriji kot ekipa dosegli zelo lepe uvrstitve. Slovenke lahko pokažemo še marsikaj,« je bila navdušena Ema Klinec.

Urša Bogataj, ki je bila po prvi seriji sedma, je le za pol točke zgrešila tretjo stopničko zmagovalnega odra, na katero se je povzpela avstrijska veteranka Daniela Iraschko Stolz. Nika Križnar, lanska zmagovalka svetovnega pokala, je bila na koncu zadovoljna z osmim mestom, na katero je napredovala s 13. po prvem skoku. »S skoki nisem povsem zadovoljna. V prvem sem imela malce slabše razmere, pa tudi skok ni bil najboljši. V finalu sem naredila soliden skok, a to še ni to, kar sem kazala na treningu v zadnjih dveh tednih. Vem, da moram delati pri sproščenosti in predvsem uživati v skokih,« je menila Nika Križnar.

Šestnajstletna Nika Prevc je že v prvem nastopu prišla do točk svetovnega pokala za 23. mesto in potrdila izjemen talent družine Prevc v smučarskih skokih. Razočarana je bila Jerneja Brecl, saj je v finalu izgubila kar 13 mest.

Marita Kramer najboljša v vseh skokih v Nižnem Tagilu

Dvajsetletna Kramerjeva, ki je bila sicer rojena na Nizozemskem, vendar se je pri šestih letih preselila v Avstrijo, kamor so prišli starši s trebuhom za kruhom, je bila v Nižnem Tagilu razred zase. Potem ko je zmagala na zadnjih štirih tekmah lanske sezone v Rusiji, je bila v Nižnem Tagilu najboljša v vseh šestih skokih, ki so jih tekmovalke opravile v minulih dveh dneh za trening, kvalifikacijah in na tekmi. Večino dela na poti do devete zmage v karieri je opravila že v prvi seriji s skokom 104,5 metra, s katerim je za 2,5 metra izboljšala pet let star rekord Japonke Sare Takanaši. Prednost 20,5 točke je bila neulovljiva in jo je v finalni seriji še podvojila. Jutri ob 12. uri bo v Nižnem Tagilu še ena tekma.