»Presenečen sem nad metodami, ko te niso resne. Posamezni voditelj o teh vprašanjih z drugim ne komunicira prek Twitterja, z javnim pismom,« je med obiskom v Rimu novinarjem dejal francoski predsednik.

Glede preklica povabila britanski notranji ministrici na nedeljske pogovore v Calaisu je Macron dejal, da se bodo »ministri resno ukvarjali z resnimi vprašanji z resnimi ljudmi«.

»Zaradi tega se bo minister Darmanin to nedeljo srečal s kolegi iz Evropske unije in Evropske komisije, ki se bodo ukvarjali s temi vprašanji. Nato bomo videli, kako učinkovito sodelovati z Britanci, ko se bodo ti odločili, da bodo resni,« je še dejal francoski predsednik.

Johnson je v četrtek v pismu Macronu Francijo med drugim pozval, naj sprejme nazaj vse migrante, ki nezakonito priplujejo v Anglijo, in na Twitterju objavil celotno besedilo pisma.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je v odzivu pismo britanskega premierja označil za "razočaranje" in zaradi pisma preklical vabilo britanski notranji ministrici Priti Patel na nedeljsko srečanje v Calaisu, na katerem naj bi govorili o migrantski krizi v Rokavskem prelivu. Pariz je na srečanje povabil še predstavnike Belgije, Nizozemske, Nemčije in Evropske komisije.

Na preklic vabila notranji ministrici Patel se je že odzval britanski minister za promet Grant Shapps, ki je izrazil upanje, da si bo Francija premislila v interesu obeh strani. Britansko notranje ministrstvo se na preklic vabila še ni odzvalo.

Po tragičnem brodolomu, v katerem je v sredo v Rokavskem prelivu umrlo najmanj 27 beguncev, si Pariz in London izmenjujeta očitke, razprava o migrantski problematiki pa še dodatno prispeva k številnim težavam po brexitu med Veliko Britanijo in Francijo.