V sredo so opravili 7194 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2668 oz. 37 odstotkov testov. V državi je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno aktivno okuženih 42.559 ljudi, kar je 898 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2786, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 2019. V sredo so opravili tudi 76.572 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je zmanjšalo za 142, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa za 43. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.225.517 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.141.720.

Za treji odmerek so na vrsti najprej tisti, ki so se cepili v začetku leta

Tatjana Lejko Zupanc je še povedala, da v Sloveniji v kratkem pričakujejo molnupiravir – peroralno zdravilo za zdravljenje bolnikov z okužbo z virusom covid-19, ki niso hospitalizirani. Zdravilo v Sloveniji še ni registrirano, zato bo nanj potrebno še nekaj časa počakati, dogovoriti pa se bo tudi potrebno na kakšen način in kdo bo to zdravilo predpisovalo.

Spomnila je tudi na tretji, poživitveni odmerek cepiva. Ta pride v poštev najprej za tiste, ki so se cepili v začetku leta. Pozvala pa je k cepljenju proti tej zahrbtni bolezni tudi še vse, ki tega niso storili.

Jereb: Nismo na robu, smo daleč preko roba zmogljivosti

Matjaž Jereb je dejal, da so glede na nakazano zniževanje števila okužb nekoliko bolj optimistični, a so razmere na intenzivnih oddelkih v bolnišnicah po celi državi in v UKC Ljubljana še vedno zelo kritične. »Dnevno v povprečju sprejmemo med pet in 7 bolnikov, število bolnikov na covidnih oddelkih še vedno raste. Nismo na robu, smo daleč preko roba zmogljivosti ustrezne, varne, strokovno optimalne obravnave covidnih bolnikov,« je opozoril. Sistem se po njegovih besedah drži samo zaradi izjemnega truda osebja, ki skrbi za te bolnike. Dejal je še, da se ljudje bojijo zapletov zaradi cepljenja, po drugi strani pa pozabljajo, da lahko tudi bolezen vodi do številnih zapletov.

Od 100 sprejetih bolnikov jih umre 24

Na covidnih oddelkih UKC Ljubljana umre 24 od skupno 100 sprejetih bolnikov, brez njihove pomoči bi umrli vsi, je še povedal Jereb.

Vsak od bolnikov na intenzivnem oddelku v povprečju dobi od 15 do 20 različnih zdravil in vsako od teh zdravil ima tudi potencialne stranske učinke. Tudi pri tistih, ki bolezen prebolijo, opažajo številne posledice, nekatere prehodne, druge pa žal tudi trajne. Rehabilitacija pa lahko traja več mesecev, je še opozoril..

Zdi se mu »popolnoma nerazumljivo, da na intenzivne oddelke še vedno sprejemamo bolnike, stare 50, 60, 70, tudi 80 let s sočasnimi kroničnimi boleznimi, ki niso cepljeni«. »Gre za popolno ignoranco, za malomaren odnos do svojega zdravja in za popolno nepoznavanje težav in problema, s katerim se soočamo,« je dodal. Zato je vse, ki se še niso cepili, ponovno pozval k cepljenju.