»Oba voditelja sta bila jasna, da je (...) tragična izguba življenj močan opomnik, da je ključnega pomena ohraniti vse možnosti za ustavitev teh smrtonosnih prehodov in zlomiti poslovni model kriminalnih združb,« je dejal tiskovni predstavnik britanske vlade.

Francija ne bo dovolila, da Rokavski preliv postane pokopališče, je zatrdil Macron. Obljubil je, da bo »storjeno vse, da se najdejo in obsodijo odgovorni« za brodolom ob obali Calaisa, ki ga je francoski premier Jean Castex označil za »tragedijo«.

V brodolomu v Rokavskem prelivu je umrlo 27 migrantov, ki so skušali priti iz Francije v Veliko Britanijo. Pred tem je francosko notranje ministrstvo sporočilo, da je bilo žrtev 31. Gre za najbolj smrtonosno nesrečo na tej migrantski poti.

Med umrlimi je pet žensk in deklica, je v sredo pozno zvečer sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Kot je dodal, so zaradi tihotapljenja ljudi čez Rokavski preliv aretirali štiri osumljence.

Južna obala Anglije se že nekaj mesecev sooča z rekordnimi prihodi migrantov, ki prečkajo Rokavski preliv. Po navedbah britanskih oblasti je letos v prvih desetih mesecih Rokavski preliv prečkalo približno 22.000 beguncev in migrantov.