Novinar ESPN z nekaj deset tisoč sledilci na twitterju je napoved današnjega obračuna med Muro in Tottenhamom posnel na mariborski Piramidi. Pogled proti stadionu, ko je bilo nebo za Pohorjem v smeri Koroške oranžno-modro, je bil skorajda pravljičen. »Splačalo se je povzpeti na hrib. Zahod je bil lep. Ljudski vrt pa spominja na stadion John Smitha v Huddersfieldu. Udoben stadion,« je zapisal o slovenski ligi dobro podučen Arhie Rhind - Tutt in pojasnil, da Mura v tej sezoni prve lige ne blesti, a da je za klub iz Murske Sobote velik dosežek že to, da jeseni igra v Evropi.

Londončani bodo drugič gostovali v Mariboru, pred devetimi leti so se z Mariborom razšli z 1:1, strelec za vijoličaste je bil Robert Berić. Tokrat angleška javnost ne pričakuje, da bi se Mura podobno upirala zvezdniški zasedbi, ki jo od 2. novembra vodi Antonio Conte. Spursi so uradni trening opravili na Otoku, zvečer pristali na brniškem letališču in noč pred obračunom preživeli v Hotelu City v Mariboru.

Pri Londončanih le malo o Muri

»Mura je na sredini lestvice, bližje mestom za izpad kot vrhu. V Londonu je Tottenham slavil s 5:1, v konferenčni ligi pa slovenski prvaki še nimajo točke,« je dan pred tekmo navrgel Nemec Rhind - Tutt in poudaril, da je Mura naslov prvaka osvojila prav v Ljudskem vrtu. Na tretji »domači« tekmi v mestu ob Dravi se bodo Prekmurci počutili še bolj domače, tribune bodo namreč obarvane črno-belo, a ne zaradi koreografije, temveč zaradi označevanja sedežev, ki jih gledalci smejo zasesti. Med 5500 gledalci, kolikor jih ob aktualnih ukrepih sprejme Ljudski vrt, bo uradno okoli 200 privržencev Spursov. Ne bo pa to tekma z največ navijači na domačih tekmah Mure, smo izvedeli od ljudi v klubu.

Na uradni novinarski konferenci dan pred tekmo Antonio Conte ni dobil vprašanj o Muri. Najprej je beseda tekla o govoricah, da se trener PSG Mauricio Pochettino, dolgoletni snovalec taktike Londončanov, vrača v angleški nogomet. Conte se je le nasmejal in dejal, da je osredotočen na naslednjo tekmo. Na vprašanje o rotacijah v ekipi pa je odgovoril, da bo v Slovenijo vzel vse nogometaše, vsi pa morajo biti pripravljeni, da bodo igrali proti Muri. V primerjavi s tekmo z Leedsom, ko so slavili z 2:1, bo Conte opravil nekaj menjav, tudi da spozna ekipo. »Tekmovanje jemljemo zelo resno, želimo napredovati iz skupine,« je poudaril Antonio Conte, nekaj podobnega je povedal tudi za spletno stran kluba, kaj več pa o nocojšnji tekmi ni bilo prebrati.

Pomemben bo začetek, nato verjamejo v preživetje

Prekmurci bodo nocoj tekmo igrali prvič po 7. novembru, kar je najdaljši odmor med obračunoma za črno-bele v tej sezoni. Sobotna tekma z Olimpijo, prva po reprezentančnem premoru, je bila tik pred zdajci odpovedana zaradi velikega števila okužb v vrstah zmajev. »Prilagodili smo se, kolikor smo se lahko. Odmor smo izkoristili najprej za počitek, nato za pripravo na tekmo. Na dogajanje minuli konec tedna nismo imeli vpliva,« se je s situacijo hitro sprijaznil zvezni igralec Nik Lorbek, ki je odraščal le nekaj sto metrov od Ljudskega vrta. »Bi si želel, da bi tekme igrali na Fazaneriji, a nam veliko pomeni tudi podpora navijačev tukaj. Sem se pa tukaj vedno dobro počutil,« je še dejal Mariborčan, živeč v Murski Soboti, ki se je k Muri vrnil to poletje, njegov nekdanji klub Royale Union Saint Gilloise pa trenutno presenetljivo vodi v belgijskem prvenstvu.

Lorbek je v preteklosti pogosto spremljal angleško prvenstvo in Tottenham, zato pozna igralce in njihove karakteristike, dodobra jih je spoznal tudi na tekmi v Londonu. »Odkar ekipo vodi Conte, so malo spremenili formacijo. Še vedno gre za zelo dobro ekipo, polno kvalitetnih posameznikov,« pravi Lorbek, ki pričakuje pritisk gostov v prvih dvajsetih minutah, podobno kot v Angliji.

Po besedah trenerja Mure Anteja Šimundže se je Tottenham pod Contejem drastično spremenil. »Antonio Conte ima več lovorik kot Nuno Espirito Santo. Je trener za največje klube. Njegova pragmatičnost je bila vidna v vseh klubih, kjer je deloval. Dobro se pripravi na tekmece ne glede na rang tekmovanja, in to vidimo tudi v njegovih izjavah. Od Tottenhama pričakujemo agresivno igro, ki nam naj ne bi odgovarjala. Prvih 10 do 15 minut bo zelo pomembnih, potem pa verjamem, da bomo preživeli,« napoveduje Šimundža, ki si želi, da bi bila Mura na trinajsti evropski tekmi v tej sezoni (16 jih je odigrala v prvenstvu, eno v pokalu) hrabra, tekmovalna, samozavestna in borbena. Prekmurci niso slavili na zadnjih šestih tekmah v vseh tekmovanjih.

Ante Šimundža na tekmi s Tottenhamom ne bo mogel računati na Luko Bobičanca, Matica Maruška in Žigo Škofleka, bo pa za obračun nared Jan Gorenc, ki je imel pred časom težave s poškodbo. Muraši si želijo prve točke v konferenčni ligi, Tottenham je s sedmimi na drugem mestu skupine G, v kateri vodi Rennes z desetimi, tretji je Vitesse s šestimi. »Nad nami ni bremena, ker še nismo osvojili točke, si pa želimo zmag. Ne sprašuje pa se v tem tekmovanju samo nas,« še pravi Mariborčan na klopi črno-belih. Mura bo svoj prvi evropski skupinski del končala 9. decembra v Arnhemu pri Vitesseju.