O skrajno resnem stanju v bolnišnicah je na današnji novinarski konferenci spregovoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki je dejal, da se slovensko zdravstvo v tem trenutku ne bi moglo ustrezno odzvati v primeru večje naravne ali prometne nesreče, v kateri bi bilo udeleženih več ljudi. »Moja prošnja je, da se izogibajte vsem adrenalinskim športom in dejavnostim, kjer je večja nevarnost nesreč. Enostavno ni dovolj kadra, da bi lahko poskrbeli za vse,« je pojasnil.

Povedal je tudi, da v bolnišnicah poteka intenzivno prerazporejanje kadra na covid oddelke, kar pomeni, da se ostali programi ne izvajajo. »Ko vzpostavimo novo posteljo, vzamemo kader z drugega oddelka. Ko torej prerazporedimo zdravnika in sestro na covid oddelek, to pomeni, da delo nekje druge ni opravljeno,« je razložil in dodal, da razen obravnave nujnih primerov, onkoloških bolnikov in porodnic, »vse stoji«. Ob dejstvu, da bi to lahko v veliki meri preprečili, saj bolnišnične postelje zasedajo pretežno necepljeni bolniki, je vse, ki se še niso cepili, prosil, naj to storijo čim prej. »Zaščitite sebe in svojo družino,« je pozval.

Kot je dejal, je ministrstvo za zdravje naročilo še dve zdravili, ki bosta dobavljeni v decembru in januarju. Od poletja pa je v Sloveniji na voljo zdravilo regeneron, ki se ga uporablja pri bolnikih, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni. Ljudem, ki imajo oslabljen imunski sistem, so starejši od 65, imajo kronične bolezni ali povečano telesno težo, se priporoča uporaba tega zdravila čim prej po potrjeni okužbi, saj je zdravilo učinkovito le takrat. V naštetih primerih se je potrebno čim prej po potrditvi okužbe glede regenerona posvetovati z osebnim zdravnikom, je poudaril Vidnišar.

Odgovori na pogosta vprašanja o covidu in cepivih

Ob koncu se je Vindišar še zahvalil strokovnjakom, ki se trudijo osveščati javnost, pri čemer je izpostavil Romana Jeralo s Kemijskega inštituta in njegovo ekipo, ki je pripravila zbirko doslej znanih dejstev o covidu in odgovorov na pogosta vprašanja. Dokument je dostopen na tej povezavi.

Tržni inšpektorat zaprl 9 trgovin in en lokal

Tržni inšpektorat je v zadnjih dveh tednih poostrenega nadzora zaradi nepreverjanja izpolnjevanja pogoja PCT začasno zaprl devet trgovin in bencinskih servisov, skupaj do zdaj 15. V 19 primerih je ugotovil tudi nenošenje maske in neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih, a je teh primerov malo, je dejala vodja tržnega inšpektorata Martina Gašperlin.

Inšpektorji med drugim preverjajo tudi spoštovanje ukrepa zaprtja nočnih klubov. Po besedah Gašperlinove so še pred začetkom tega nadzora zaprli en gostinski lokal v Ljubljani, ki je imel zasebno zabavo.

V zadnjih dveh tednih, ko je inšpektorat nadaljeval poostren nadzor preverjanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je po njenih besedah nadzor opravil pri 1200 subjektih, od tega jih je 263 izvedel med obema vikendoma. Večino nadzorov so izvedli na področju trgovinske dejavnosti, med drugim 44 v trgovskih centrih, 171 na bencinskih servisih, 326 v prodajalnah z oblačili in obutvijo ter 193 v tehničnih trgovinah.

Manjše nepravilnosti so ugotovili pri 265 subjektih, ki jim je bilo izrečenih 183 popravnih opozoril, s katerimi so jim naložili odpravo nepravilnosti. »Nam je namreč pomembno, da opozorimo in če se zadeve popravi, je za nas v redu,« je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala Gašperlin.

V nekaterih primerih kršitve kljub opozorilu niso bile odpravljene, zato je inšpektorat v teh primerih izdal 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti nekaj več kot 83.200 evrov. »Največkrat je šlo za to, da zavezanci niso preverjali pogoja PCT, od tega v 12 primerih na bencinskih servisih, v treh v trgovinah z oblačili ter v petih v ostalih vrstah trgovin,« je povedala.

V devetih primerih je inšpektor ocenil, da nepravilnosti predstavljajo takšno nevarnost za zdravje in življenje ljudi, da je do njihove odprave izrekel ustno prepoved opravljanja dejavnosti. Skupno je bilo po besedah Gašperlinove v dosedanjem izvajanju poostrenega nadzora izrečenih 15 takšnih odločb. Gre predvsem za primere, kjer pri strankah niso preverjali pogoja PCT.

Zahvalila se je vsem podjetjem, ki dosledno preverjajo PCT pogoj z osebnim dokumentom, in strankam, ki brez nerganja in slabe volje pokažejo potrebna dokazila, pa tudi vsem zaposlenim, ki na vstopnih točkah izvajajo preverjanje. Kot je dejala, verjame, da z doslednim preverjanjem pogoja PCT preprečujemo širjenje koronavirusa in nepotrebne smrti, pa tudi da gre le za začasne ukrepe.

Aktualne razmere glede covida-19 sta predstavila državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in v.d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin.

V državi je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno aktivno okuženih 43.457 ljudi, kar je 1339 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2928, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 2062. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je zmanjšalo za 162, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa za 63.