Seveda je za izjemnim izdelkom izjemna zgodba. Jan je diplomirani inženir elektrotehnike, ki je na študijski izmenjavi na Dunaju spoznal domačinko Martino, študentko nevrobiologije. Po koncu študija sta se poročila in oba zaposlila na Dunaju. A Jan je tam pogrešal obilico narave in domačo kmetijo, saj ni tip, ki bi z veseljem posedal po pisarnah. Zato sta si pogosto privoščila odklop in na enem od potovanj na Tajsko odkrila sladki krompir, ki ju je nemudoma očaral. Tako zelo, da sta si ga želela večkrat pripraviti doma. Ampak na Dunaju sta lahko kupila le uvožen sladki krompir, zato sta ga poskusila posaditi sama, na babičinem vrtu. Poskus je bil uspešen in glede na Janove izkušnje s kmetovanjem sta se hitro odločila, da ga poskusita pridelati več. Janov oče jima je na trajnostni zelenjadarski kmetiji, kjer ne uporabljajo pesticidov, odstopil en hektar njive – in sladki krompir je solidno obrodil. Dovolj, da sta Martina in Jan v njem zagledala svojo prihodnost.

Po tehtnem premisleku sta leta 2018 na Dunaju pustila službi in se preselila v Maribor. »Želela sva si ustvariti nekaj svojega – in sva poskusila,« pripomni Martina, ki že lepo govori slovensko in se je v našo lepo deželo popolnoma zaljubila.

Seveda ni šlo brez težav, saj španske sadike zaradi drugačnega podnebja sprva niso najbolje uspevale. A nista obupala. Ko sta kar nekaj začetnih težav premagala, pa sta naletela na novo: kaj storiti s sladkimi krompirji, ki so preveliki, premajhni ali preveč nepravilne oblike, da bi bili zanimivi za prodajo.

Najprej sta poskusila s slaščicami in moko, a naposled se je utrnila prava ideja: testenine! Več tednov sta cele noči gnetla, kuhala in preizkušala ter ustvarila testenine, kot jih še ni bilo. S strukturo, ki ob kuhanju ne razpade, in pristnim okusom po sladkem krompirju bodo navdušile vse, ki se želite prehranjevati uravnoteženo, tudi tiste, ki izbirate brezglutensko ali vegansko hrano.

Na policah trgovin Interspar in izbranih trgovin Spar so na voljo v tradicionalni obliki italijanskih testenin casarecce, skuhane pa so v dveh do treh minutah. (zt)