»Ko razmišljamo o prihodnosti, razmišljamo o prihodnosti naših tovarn. Pomembno je, da slednje postajajo vse bolj tajnostne, proizvodni procesi pa morajo biti organizirani na način, da spoštujejo vse naše vire – surovine, energijo in predvsem ljudi. Vedno, ko pride do napake na proizvodni liniji, se ustvarijo nepotrebni odpadki – tako v obliki surovi kot porabljene energije ter ustvarjenega ogljičnega odtisa. Če želimo svojo prihodnost usmeriti v trajnostne tovarne, je izjemnega pomena strategija brez napak (zero defects.. Slednja predstavlja najvišjo možno kontrolo kakovosti skozi celotni proizvodni proces,« je v uvodnem nagovoru poudaril generalni direktor Marko Lotrič.

Unikatni merilni sistemi, prilagojeni potrebam naročnikov

Rešitev izziva avtomatizacije kontrole kakovosti predstavljajo sistemi TRAMES skupine Lotrič Metrology. Gre za unikatne merilne sisteme, posebej prilagojene potrebam naročnikov, saj na trgu le redko obstajajo generične rešitve, primerne za specifične proizvodne izzive. Med zadovoljnimi naročniki so na primer podjetja Hisense Gorenje, Knauf Insulation, Megras in Impol.

Za nazornejšo predstavitev delovanja sistemov TRAMES je obiskovalcem slovenskega paviljona na ogled maketa iz legokock. »Ko sem bil mlad, sem se rad igral z legokockami. Sestavljanje je še vedno moj hobi. Zato smo se v Lotrič Metrology odločili, da posebej za današnji dogodek izdelamo lego TRAMES, ki predstavlja metaforo za inovativen in ustvarjalen način mišljenja. Je simbol modularnosti in neomejenih možnosti razvoja,« je za udeležence poslovnega foruma svoje misli strnil Nejc Demšar, vodja razvoja v skupini Lotrič Metrology.

Lego TRAMES ni le maketa

Lego TRAMES pa ni zgolj maketa. Kljub dejstvu, da je sestavljen iz legokock, izvaja meritve ustreznosti žebljev. »Gre za kovane žeblje 19. stoletja iz Železnikov, mesta, v katerem se v novih prostih po novem nahaja razvojni oddelek skupine Lotrič Metrology. Dejavnost železarstva in rudarjenja predstavljata temelj za razvoj sodobne, visokotehnološke industrije, kateri smo v regiji priča danes – z enakimi vrednotami, ki so poganjale stare rudarje v preteklosti.«, so še poudarili.

Expo Dubaj je sicer največji dogodek letošnjega in prihodnjega leta ter osrednja poslovna vzletna točka. Je svet v malem, ki so ga v podjetju Lotrič Meroslovje spoznali v Milanu leta 2015. Glede na veliko število prejetih kontaktov je bila odločitev o ponovnem nastopu skoraj samoumevna. Letos pričakujejo obiske potencialnih kupcev in distributerjev. Glede na dobre prve odzive bodo svoj nastop na EXPU ponovili v februarju, ko se bodo predstavili v okviru tematskega sklopa Zdravje in dobro počutje.