V slovenskih bolnišnicah je danes zasedenih 887 navadnih in 275 intenzivnih postelj. Skupaj se torej zaradi covid-19 zdravi 1162 oseb. Še 16 oseb je boj z boleznijo izgubilo.

Glavni šolski inšpektor dr. Simon Slokan je danes povedal, da inšpektorat za šolstvo in šport že ves čas epidemije na dnevni ravni, izvaja nadzor nad spoštovanjem normativnih okvirjev, ki urejajo preprečevanje širjenja virusa, tako v šolskem kot športnem prostoru. Inšpektorat je na področju šolstva v novembru izvedel 121 nadzorov, pri čemer so bile v 11 primerih ugotovljene nepravilnosti, ki izhajajo iz določil za preprečevanje širjenja virusa. Na področju športa smo izvedli 382 nadzorov in ugotovili 2 nepravilnosti.

Od uveljavitve novega odloka so na področju šolstva izvedli 43 nadzorov, pri čemer so v 5 primerih ugotovili večja odstopanja nespoštovanja določil odloka. Omenjene šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobila soglasje s strani staršev in za otroke, ki niso imeli soglasja, niso ustrezno uredile izobraževanje na daljavo. V vseh omenjenih primerih so izdali ustne odločbe za takojšnjo ureditev stanja.

»V enem primeru šola naše odločbe ni upoštevala, zaradi česar smo na podlagi Sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo, z odredbo inšpektorata odredili, da celotna šola do 3. 12. 2021 oz. do ureditve nepravilnosti, izvaja šolanje na daljavo,« je povedal Slokan. Dodal je: »Dejstvo je, da se posamezni starši z ukrepi in samotestiranjem, kljub vsem informacijam in razlagam ne strinjajo. Toda šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti, dolžni spoštovati in izvajati. Pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice čutijo otroci. Starše zato ponovno pozivam, bodimo odgovorni in otrokom omogočimo, da se izobražujejo v šolah.«

V četrtem valu v UKC Maribor večja zasedenost postelj

Strokovni direktor UKC Maribor izr. prof. dr. Matjaž Vogrin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je bistvena razlika med drugim in tretjim valom epidemije ta, da smo imeli v drugem valu v Sloveniji zaprtje države. »Posledično so bili oddelki, kot je na primer klinika za interne bolezni in drugi, relativno prazni,« je opisal tedanje stanje v UKC Maribor. »V drugem valu smo imeli relativno veliko število prostih postelj, prav tako pa je bilo na voljo bistveno več kadra. Danes so vsi ti oddelki nabito polni.

V nedeljo so v Sloveniji opravili tudi 19.956 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Število aktivnih primerov okužbe se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 114. Sedemdnevno povprečje se je zmanjšalo za 60, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa za pet.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.221.262 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.138.614.