Skoraj vsak potrošnik je že slišal za črni petek, največji nakupovalni praznik, ki izvira iz ZDA. Črni petek ali Black Friday oznanja začetek nakupovalne mrzlice, ki se nadaljuje še ves mesec december in se končuje s koncem koledarskega leta.

Pred razmahom spletnega nakupovanja je črni petek pomenil predvsem velike gneče pred trgovinami, kjer so se kupci borili za izdelke preden poidejo vse zaloge. Še več o zgodovini črnega petka in nekaj zanimivih podatkov o prodaji na črni petek lahko najdete na naši spletni strani Harvey Norman. Preverite, kako bo potekal črni petek v Harvey Normanu.

Sedaj pa so se akcije in nakupovanja prenesla tudi na internet. Posledično je tudi oglaševanje postalo najmočnejše na spletu, kar lahko uporabite sebi v prid. V nadaljevanju smo za vas pripravili seznam 7 namigov, kako to storiti, da bo vaša nakupovalna izkušnja na črni petek postala prijetnejša, hitrejša in bolj organizirana.

1. Pripravite seznam izdelkov

Prvi in zelo pomemben korak je, da si pripravite seznam izdelkov, ki jih želite kupiti v sklopu akcij črnega petka 2021.

Premislite:

• koliko nakupov želite opraviti,

• kateri so tisti izdelki, ki jih želite kupiti zase ali svoj dom,

• katere izdelke želite podariti.

Pametno je še, da si postavite nekakšen finančni okvir, saj se ob velikih popustih, ki so del črni petek akcije, lahko hitro zgodi, da nas nekoliko »zanese«.

Nakupovalni seznam bo pripomogel k večji preglednosti in organiziranosti pri nakupovanju na črni petek.

2. Oglejte si promocije različnih ponudnikov

Naslednji namig za uspešen nakup je, da si dobro ogledate oglase in promocije različnih ponudnikov.

Popusti in trajanje akcij se razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Pred začetkom črnega petka vam svetujemo, da preverite, kdaj je črni petek ter na kakšen način bo potekala akcija črni petek pri posameznem ponudniku.

Črni petek akcije so običajno na voljo dlje časa. Vedno več trgovcev se namreč odloča za podaljšane akcije, nekatere se začnejo že pred črnim petkom, druge trajajo celoten vikend – od črnega petka do kibernetskega ponedeljka, spet tretje pa so celo večtedenske akcije. Najdite tisto, ki najbolj ustreza vašim željam in zahtevam.

3. Sledite ponudnikom na družbenih omrežjih

Kot že omenjeno, se je oglaševanje danes v veliki meri preselilo na internet. Tega se držijo tudi vsi večji trgovci oziroma ponudniki, kar pomeni, da boste lahko veliko informacij o promocijah, popustih, nagradnih igrah in zalogah izdelkov pridobili tudi na njihovih družbenih omrežjih. Če želite biti v koraku z vsemi novostmi in informacijami, se splača upoštevati ta namig.

Družbena omrežja trgovcev so polna informacij o akcijah in popustih za črni petek.

4. Primerjajte cene

Ko se boste seznanili z načinom in trajanjem akcije pri različnih trgovcih ter jih našli na družbenih omrežjih, preverite cene izdelkov, za katere se zanimate. Pri tem upoštevajte tako začetno ceno kot višino popusta, ki je predviden za posamezen izdelek. Le tako boste lahko primerjali končne cene in ugotovili, kje se vam nakup določenega izdelka bolj splača.

5. Pripravite strategijo nakupov

Strategija nakupov bo na črni petek pripomogla k hitrejšemu in lažjemu nakupovanju.

Naslednji korak je priprava strategije Black Friday nakupov. Ta korak je še posebej pomemben, če se odločate tudi za nakupe v fizičnih trgovinah. V tem primeru priporočamo, da sestavite vrstni red trgovin, ki bi jih želeli obiskati oziroma kjer načrtujete opraviti posamezen nakup. Seznanite se z delovnim časom fizičnih trgovin in njihovo natančno lokacijo, da vas ne bodo pričakala nepotrebna presenečenja.

6. Pripravite svoje nakupovalne košarice

Izdelke, ki jih nameravate kupiti preko spleta, lahko predčasno dodate v svojo nakupovalno košarico. Poskrbite, da ste na spletni strani trgovca registrirani oziroma imate ustvarjen račun, saj bodo le v tem primeru izdelki v vaši košarici tudi počakali do dneva nakupa. Hkrati pa bodo shranjeni tudi vaši podatki o naslovu in dostavi, kar bo pohitrilo postopek oddaje naročila na dan nakupov.

7. Gotovinski nakup

Še zadnji namig, ki ga imamo pripravljenega za vas, je, da daste prednost gotovinskemu nakupu, če je to mogoče. Tako boste imeli več občutka za količino denarja, ki ste jo zapravili in se boste lažje držali denarnega limita, ki ste si ga zastavili na začetku.

Plačevanje s kartico je danes zelo razširjeno, vendar ob tem velikokrat izgubimo občutek za denar, zato se za črni petek raje pripravite na plačevanje z gotovino.

Gotovinski nakup bo prispeval k boljšemu upoštevanju zastavljenega finančnega okvira pri nakupovanju na črni petek.

Najpomembnejši nasvet pa je, da v vsakem primeru ohranite mirno glavo. Črni petek popusti in akcije se zagotovo splačajo in v veliko primerih lahko prihranite denar, vendar norija, ki pogosto pride s tem, zagotovo ni potrebna.

Če se boste držali naših nasvetov, vam bo celotna nakupovalna izkušnja na črni petek ostala v lepšem spominu.

Harvey Norman akcija

Za prihranek denarja ob nakupu izdelkov v času črnega petka pa preverite tudi Harvey Norman črni petek akcijo ter obiščite našo spletno trgovino Harvey Norman ali pa katero izmed naših poslovalnic, kjer vas bo pričakala široka ponudba izdelkov po noro znižanih cenah.